Marić objasnio kako će se naći novac za podmirenje duga veledrogerijama i za covid dodatak ‘Građani ne moraju brinuti o opskrbi lijekova’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Postignut je dogovor između veledrogerija i Vlade oko duga bolnica za lijekove. Ministar financija Zdravko Marić rekao je da će se novac za isplatu dijela duga do rebalansa koji je planiran za lipanj biti osiguran proračunskim preraspodjelama.

Zakonska mogućnost preraspodjela unutar aktualnog proračuna bit će iscrpljena tijekom travnja i svibnja, objasnio je.

“Za dva-tri tjedna na vladi je program konvergencije s makroekonomskim i fiskalnim projekcijama koje će biti osnova između ostalog i za rebalans proračuna, a u njemu će se predvidjeti novac za dugove zdravstva”, rekao je.

Dodao je da će procjene kretanja BDP-a unutar tih projekcija vjerojatno biti podignute na više, uz nižu ciljanu razinu proračunskog deficita.


Dugovi zdravstva zadnjih mjeseci rastu po njegovim riječima za više od 400 milijuna kuna mjesečno.

Ističući da je financijski od starih dugova teži i važniji nastavak generiranja novih, ponovio je da je ‘prihodna strana dala više nego dovoljno’ za funkcioniranje zdravstvenog sustava, među ostalim i povećanjem zdravstvenog doprinosa, ali da treba srediti rashodnu stranu.

‘Građani ne moraju brinuti o opskrbi lijekova’

Građanima je poručio da ne moraju brinuti o opskrbi lijekovima. Dodao je da je dogovor s veledrogerijama kratkoročno rješenje, a da bi se ostvarilo dugoročno – plaćanje unutar 60 dana, “mora se provesti reforma zdravstvenog sustava i to prije svega troškovna”.

Na pitanje gdje je pronađen novac za povrat poreza za mlade zbog snižavanja ili oslobađanja poreza na dohodak, rekao je da je ta mjera stupila na snagu početkom prošle godine, a predložena i ranije, kada ‘nitko pojma nije imao’ da će biti pandemije te da povrat poreza ne sjeda na svakoj plaći, nego prema godišnjem obračunu poreza na dohodak.

Mjera se, kako je dodao, odnosi na više od 132 tisuće mladih, uz ukupni iznos povrata poreza veći od 640 milijuna kuna.

Za covid dodatak umirovljenicima rekao je da će se procijenjenih 600 milijuna kuna financirati ‘iz određenih pozicija ministarstva rada i mirovinskog sustava’, ali i doprinosom svih drugih resora određenim uštedama.

Komentari