MARIĆ O POSKUPLJENJIMA: ”Mislim da ste primijetili da ne sjedimo prekriženih ruku”

Ministar financija Zdravko Marić prije sjednice Vlade komentirao je najavljena poskupljenja i najavio paket mjera, ne otkrivajući o kojim je mjerama riječ.

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je uoči sjednice Vlade najavljena poskupljenja, javlja Dnevnik.hr.

”Mislim da ste primijetili da ne sjedimo prekriženih ruku”, kazao je i najavio očekivanja da će inflacija probiti granicu od pet posto, što će se vidjeti već početkom ove godine.

”Naše viđenje cijele inflacije za cijelu ovu godinu je oko 3 i pol posto, znači više nego što smo predvidjeli u proračunu, ali bi dinamika trebala biti suprotna od one u 2021. godini. Dakle, prvi mjeseci bi bili s višim stopama, a onda bi došlo do konvergiranja prema toj stopi od 3 i pol posto”, rekao je.Kada je riječ o cijenama energenata, posebice o skoku cijena plina, Marić kaže da će se ”složiti paket ili pojedinačne mjere da se taj efekt povećanja cijena ublaži i da ne utječe značajnije na standard građana”.

”Kad smo snizili cijene hrane, pratili smo iz mjeseca u mjesec što se događa. Međutim, u ovakvim okolnostima, kada govorimo plinu, mislim da možemo složiti neki adekvatan pristup”, kaže. Nije otkrivao o kakvim bi mjerama bila riječ.

Ministra su novinari upitali i o aferi HNB-a, na što je kazao da Vlada ne raspolaže s dovoljno informacija da bi mogla komentirati. ”Guverner i Hrvatska narodna banka su dali obrazloženje i mislim da je njima najbolje uputiti pitanja. Pravna tijela su pokrenula svoje procedure”, kazao je.

Komentirao je i šteti li ova afera guvernera Borisa Vujčića uvođenju eura. ”Ne bih toliko daleko išao. Znate koliki je to put bio. Kada god sam govorio o uvođenju eura i datumu 1. 1. 2023., uvijek je to bilo uz napomenu da Hrvatska ispuni sve uvjete”, zaključio je.

 

Komentari