Marić: ‘Javne financije su pod kontrolom. Božićnice su pokrivene, naći ćemo način i za povišice’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar Zdravko Marić ističe kako su javne financije i dalje pod kontrolom dodajući da državni proračun najviše puni potrošnja u trgovini na malo. 

Za pad proračunskih prihoda navodi kako je njihova procjena i dalje pad od osam posto za cijelu godinu. “Imali smo 15,4 u drugom tromjesečju, 10 u trećem. Što se tiče četvrtog tromjesečja ono je i dalje u tijeku. Ovi efekti će se u manjem obujmu vidjeti”, rekao je za RTL Direkt.

Dodaje kako nije samo trgovina na malo važna, već ima nekih djelatnosti koje su u trećem tromjesečju i dalje rasle, poput građevinarstva. “…Mi smo usmjereni već na iduću godinu koja bi trebala biti godina početka oporavka, ali ne potpunog”.

Naglašava kako su božićnice za ovu godinu planirane u proračunu, ali povišice nisu u potpunosti pokrivene u proračunu za 2021. No, tvrdi da one nisu upitne te da će tijekom godine naći način. 



“Uštedama na drugim rashodnim stavkama osigurati ono što je dogovoreno, kako ne bismo ponovno ušli u seriju sudskih tužbi i onoga što opet dođe na naplatu poreznim obveznicima, samo s nekim otklonom od nekoliko godina”.

Procjenjuje da će BDP rasti pet posto u idućoj godini.

Komentari