Marić: Bez obzira na rekordni rast BDP-a u fokusu našeg interesa treba biti gospodarski oporavak, rast i zapošljavanje

Rekordnih 16,1 posto iznosi godišnji rast BDP-a u drugome kvartalu 2021., u odnosu na drugi kvartal 2020, što je značajan rast. 

“Najviši doprinos rastu došao je od strane rasta osobne potrošnje koja je porasla za 18,4 posto, te izvoza roba i usluga koji je porastao preko 40 posto. Stabilan rast ostvarila je i državna potrošnja 4 posto, investicije te uvoz roba i usluga oko 30 posto”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Istaknuo je kako su njihova predviđanja za drugo tromjesečje bila niža, rast oko 12 posto.

“S proizvodne strane sve komponente u drugom tromjesečju bilježe rast – građevinarstvo, turizam, trgovina na malo, prerađivačka industrija, ali treba reći da ne smijemo zanemariti ni činjenicu da se radi o značajnom baznom efektu jer je u istom tromjesečju prošle godine uslijed lockdowna ostvaren rekordan pad BDP-a od preko 14 posto”.

Dodao je kako je u usporedbi s zemljama članicama EU-a to 5. rast po visini, te da smo uz bok sa Španjolskom, Francuskom, Mađarskom i Italijom, te uz Mađarsku najbrži rast među zemljama središnje i istočne EU.



“Ne bih zanemario podatak da je kretanje BDP-a u drugom tromjesečju u odnosu na prvo nepromijenjeno, što svima daje dodatni imperativ da bez obzira na rekordni rast BDP-a u fokusu našeg interesa treba biti gospodarski oporavak i rast, a prije svega fokus na zapošljavanje”, rekao je.

Za treće tromjesečje navodi da je još uvijek u tijeku, ali zasad raspoloživi podacima pokazuju na pozitivna gospodarska kretanja.

“Od početka godine do danas ukupna vrijednost fiskaliziranih računa je 2,3 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine”, rekao je.

Dodao je i kako ih je najviše brinulo, ali da ih sada raduje, što su uspjeli očuvati zaposlenost.

“Na samom početku pandemije rekli smo da je s jedne strane borba za ljudske živote i zdravlje, a s druge strane borba za očuvanje radnih mjesta, svjesni činjenice da sve naše mjere imaju negativan efekt na gospodarsku aktivnost. Balansiranje mjera nije lako i jednostavno, ali sve ovo vrijeme smo nastojali balansirati između ova dva suprotstavljena cilja”, naglasio je.

Komentari