MARIĆ: Agencijskim izvještajima o zemljama nečlanicama eurozone konstatirano je da je RH jedina zemlja koja ispunjava sve kriterije

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska će danas biti još jedan korak bliže euru i ulasku u eurozonu. Na sastanku u Luxembourgu očekuje se prihvaćanje preporuke Euroskupine, tijela u kojem ministri država europodručja raspravljaju o pitanjima koja se tiču njihovih zajedničkih odgovornosti u vezi s eurom.

Danas bi ministri država članica koje koriste euro, njih 19, trebali raspravljati o uvođenju eura u Hrvatsku. To je prva točka dnevnog reda na sastanku i u tom dijelu sudjelovat će i hrvatski ministar financija Zdravko Marić.

– Agencijskim izvještajima o zemljama nečlanicama eurozone konstatirano je da je RH jedina zemlja koja ispunjava sve kriterije i koja je spremna. To je preporuka i o tome ćemo danas i sutra raspravljati i nadam se i usvojiti pismo koje će onda predsjednik našeg vijeća uputiti predsjedniku europskog vijeće na raspravu koja će biti na rasporedu idući tjedan na razini čelnika zemlja članica, a onda još jednom kada se i u Europskom parlamentu raspravi i o tome glasa početkom srpnja, 12. srpnja donošenje konačne formalne odluke na razini vijeća ministara financija, rekao je ministar Marić.

Istaknuo je kako će on danas naglasiti kako RH planira nastaviti implementaciju određenih mjera i svega na što smo se obvezali, jer kako je “smatramo da je potrebno da se nastavi s implementacijom svega što će pridonijeti boljoj makroekonomskoj i općenito situaciji u RH”, istaknuo je.



Na pitanje je li RH dubinski spremna i postoji li strah od grčkog scenarija, rekao je da ne postoji.

– Imali smo kvalitetno i pozitivno za RH izvješće gdje je konstatirano da su Irska i RH jedine zemlje koje su izašle iz makroekonomskih neravnoteža. Ništa se ne događa jer imamo dobre personalne kontakte, ali i to doprinosi, ali ovo je prvenstveno plod i rezultat dubinskog snimanja svega što smo činili svih ovih godina, rekao je.

Dodao je i da od hrvatskog ulaska u eurozonu neće imati korist samo RH već i eurozona, odnosno kompletna EU “jer je jasan signal dublje i daljnje integracije pojedinih zemlja u europske tijekove”.

Osvrnuo se i na rast kamatnih stopa.

– Eurozona i članstvo u eurozoni utječe na premije rizika. Nažalost mi smo u okolnostima nakon dugog razdoblja niskih i negativnih referentnih kamatnih stopa, da kao odgovor na borbu protiv inflacije glavne središnje banke svijeta počinju dizati referentne kamatne stope. Naš ulazak u europsku monetarnu uniju kroz ovo smanjenje premije rizika može koliko toliko ublažiti te poraste, rekao je ministar Marić.

 

Komentari