Loris Rak: Bivši stečajni upravitelj Uljanika u mogućoj SDP-ovoj Vladi ministar prometa?

Goran Sebelic / CROPIX

Nakon što se Vlada nije usuglasila s odlukom o nastavku proizvodnje u Brodogradilištu Uljanik, a danas je skupština vjerovnika na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučila da ta tvrtka nema uvjete za nastavak poslovanja te stoga ide u likvidaciju, pojavile su se spekulacije kako je nekadašnji stečajni upravitelj Brodogradilišta Uljanik Loris Rak, mogući ministar prometa u budućoj Vladi, ako njen predsjednik postane Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Podsjetimo, u svibnju prošle godine Trgovački sud u Pazinu koji je otvorio stečaj nad Uljanikom, imenovao je Raka za njegova stečajnog upravitelja. Već je tada imenovanje Raka izazvalo zanimanje javnosti, jer je on aktivni i visokopozicionirani SDP-ovac.

Moćan političar i gospodarstvenik

Tko je zapravo Loris Rak? On je član Predsjedništva SDP-a Rijeka te predsjednik kluba vladajućih u Skupštini Primorsko-goranske županije, a mnogi kažu da je i čovjek od povjerenja župana PGŽ-a Zlatka Komadine. Upravo je Komadina, dolaskom Bernardića na vlast SDP-a, postao jedan od najvažnijih stranačkih ljudi.

Bivši stečajni upravitelj Uljanika je i predavač predmeta povezanih s pomorskim pravom na riječkom Pomorskom fakultetu što je, smatrali su vladajući, bio dovoljan razlog da preuzme stečajno upraviteljstvo nad tim brodogradilištem. Mnogi ga smatraju i glavnim čovjekom u PGŽ-u za upravljanje pomorskim dobrom, pogotovo kada je riječ o dodjeli koncesija za marine i gospodarenje plažama.



Prokurist i lobist

Rak je od 2012. do 2015. godine bio zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Luka Rijeka, što je bila politička dužnost, a istodobno je radio kao prokurist u riječkoj tvrtki Maersk Croatia, koja se bavi prijevozom i skladištenjem tereta. U to doba bio je i član Nadzornog odbora u tvrtki Jadranska vrata, a ujedno je i jedini osnivač i član uprave tvrtke Incon, registrirane za djelatnost savjetovanja u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Nakon što je Rak prestao obnašati dužnost stečajnog upravitelja Uljanika, na njegovo  mjesto je imenovana Marija Ružić, koja je predložila ponovno pokretanje brodogradnje. No, od danas je ugašena svaka nada za budućnost Uljanika.

Komentari