Lijepa poduzetnička priča graditelja malih aviona iz Poreča

U Poreču je listopad već četvrtu godinu posvećen poduzetništvu. Tom prigodom tradicionalno se predstavlja jedna uspješna poduzetnička priča. Kad se spoji ljubav prema padobranstvu, letenju i strojarstvu rezultat je – gradnja malih aviona.

Na prvu djeluje jednostavno poput radionice modelarstva ili slaganja lego kockica. I, zanimljivo, ne rade graditelji od toga znanstveniku fantastiku, kažu sve se može pojednostaviti, jer od II. svjetskog rata tehnologija izgradnje nije se puno promijenila. I onda zakovica po zakovica. I tako njih 20 tisuća.

“Stvar u tome koliko i kakav komplet materijala dobijete za gradnju. Mi smo dobili slabo pripremljen komplet i veliki broj dijelova napravili sami. Komad lima, nacrt, priprema, izrezivanje..”, tumači ing. strojarstva Goran Ratkajec, predsjednik Aerokluba Cumulus.

Što i kako, naučili su na tromjesečnoj edukaciji u Kanadi. A putem je i Goran učio kako biti poduzetnik. Biti poduzetnik, kaže – disciplina je za sebe, sve je popraćeno dokumentima i to su naučili. To ih dodaje – štiti.



Štiti svoje poduzetnike i Poreč. Kroz partnerski odnos, pa se broj obrta i poduzeća u krizi nije smanjio, kaže Morena Mičetić Fabić, v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i EU fondove.

Grad bez prireza za 30 posto smanjio je komunalni doprinos, daje pogodnosti za investitore, potpore za poduzetništvo mladih i žensko poduzetništvo. Pa je onda i jasno zašto je Poreč najčešće među hrvatskim gradovima s najboljom poduzetničkom klimom.

 

Komentari