Lenac u prvom kvartalu poslovao s 3,1 milijuna eura dobiti

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Brodogradilište Viktor Lenac je u prvom tromjesečju ove godine ostvarilo neto dobit od 3,1 milijuna eura, ukupni poslovni prihodi iznosili su oko 15,4 milijuna eura, a odlična zaposlenost iz posljednjeg tromjesečja lani nastavljena i u prvom tromjesečju ove godine, podaci su iz tromjesečnog nerevidiranog konsolidiranog izvješće te tvrtke.

Kako se navodi, tijekom prvog tromjesečja radovima na 23 projekta ostvareno je oko 14 milijuna eura prihoda od osnovne djelatnosti.

Dovršeno je šest započetih projekata, u cijelosti je realizirano 11 novih projekata te započeto i djelomično realizirano 5 novih projekata.

Iz Lenca navode da su visoki prihodi rezultat nekoliko većih projekata ugovorenih još u 2019., da je riječ o brodovima američke ratne mornarice USNS “Trenton” i USNS “Yuma” te opsežnom remontu cruisera ‘Marella Dreams.’



Radovi na brodu ‘Trenton’, koji je trebao biti isporučen potkraj siječnja, još traju, zbog dodatnih radova kojima je vrijednost posla povećana.

Osim započetih radova na USNS ‘Carson City’ i pripreme cijevi za ugradnju sustava za pročišćavanje balastnih voda na brodu “Red Opal”, ostali projekti su potkraj ožujka imali visok stupanj dovršenosti.

U prvom tromjesečju nastavljena su ulaganja u imovinu, obavljeni su investicijski radovi na Doku 11 i drugi projekti, vrijedni ukupno oko 650 tisuća eura.

Iz brodogradilišta navode da je širenje pandemije Covid-19 značajno utjecalo na međunarodnu razmjenu roba i usluga te da je te negativnosti kostrensko brodogradilište osjetilo sredinom ožujka, kada su brojne protuepidemijske mjere otežale logističke aktivnosti vezane uz projekte u tijeku. Upiti za nove poslove značajno su se smanjili tijekom prvog tromjesečja, mnogi klijenti najavili su odgode svojih remontnih aktivnosti, a neki su do daljnjeg otkazali već dogovorene poslove, kažu u Lencu.

Mnoge produepidemijske mjere su za djelatnost remonta predstavljale ograničenja zbog kojih se brodari nisu mogli odlučiti na remontne poslove. Tako je početkom travnja, dovršetkom radova na svim brodovima, osim na tek započetom brodu “Carson City”, u Viktoru Lencu drastično smanjena zaposlenost. Neki brodovi u najavi su odgođeni za kasnija razdoblja, a novih ugovora nije bilo.

Za očuvanje radnih mjesta Viktor Lenac je iskoristio mjere pomoći Vlade za subjekte pogođene pandemijom – mjere HZZ-a, odgodu plaćanja javnih davanja i moratorije na kredite.

Potkraj travnja Lenac je dobio suglasnost nadležne epidemiološke službe za rad i ograničeno komuniciranje sa stranim osobama, bez kojih obavljanje remontnih radova nije bilo moguće. To je rezultiralo ugovaranjem novih poslova, za sredinu svibnja i nadalje, tako da Lenac sada u najavi ima novih desetak projekata, za iduća dva i pol mjeseca.

Potkraj ožujka u Lencu je bilo 368 ili 2 radnika manje nego u isto vrijeme lani, a prosječna mjesečna neto plaća u prvom tromjesečju iznosila je 7.854 kune.

U konsolidirane financijske izvještaje Grupe V. Lenac uključena su povezana društva Viktor Servisi, u kojem je matično društvo 100 postotni vlasnik, a u međuvremenu je pripojeno matičnoj tvrtki, te VL Steel, s 32 radnika, u kojem matično društvo ima 75 posto udjela.

Povezano društvo Viktor Servisi ostvarilo je dobit od 19 tisuća kuna, dok je VL Steel imao gubitak od 72 tisuće kuna.

Komentari