Lavanda u Slavoniji postaje sve isplativija i raširenija biljka

Foto: Pixabay

Dok u Dalmaciji turistička sezona doseže rekordne i predpandemijske brojke, u Slavoniji se sve više uzgaja lavanda te se uglavnom prodaje u Dalmaciji.

Lavanda je u Slavoniji sve isplativija i raširenija biljka. Prije 14 godina, obitelj Kurević iz Osijeka odlučila je pokrenuti svoj OPG. Danas na 3 hektara u Aljmašu uzgajaju tu mirisnu i ljekovitu biljku, a čak 90 posto svojih proizvoda plasiraju na jadransku obalu, piše HRT.

Antonio Kurević ima još otprilike dva tjedna do kraja berbe lavande budrovke.

“Ovo je hrvatska lavanda koja daje vrlo dobre, odnosno odlične prinose na našim poljima, i sad smo krenuli lagano u sadnju Lavande angustifolije, koja daje puno kvalitetnije ulje i puno kvalitetniji cvijet, ali manje prinose”, kaže.



A prinosi su ove godine više nego dobri jer slavonska lavanda nije zahtjevna biljka, a svoje kupce nađe prije svega na jadranskoj obali. Od te mirisne i ljekovite biljke nastaje široki spektar proizvoda.

“Lavanda se može kuhati, može se praviti suhi cvijet, može se praviti ulje, od jedinstvene vrste lavande može se praviti čaj”, ističe Antonio.

Stoga kada prođe berba, nove sadnice već su spremne za zemlju početkom rujna kada počinje nova cvjetna avantura.

Komentari