KUH: Hrvatski kampovi zabilježili najveći rast kvalitete u Europi

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U ovogodišnjem izdanju prestižnog europskog vodiča kampova, njemačkog autokluba ADAC-a,  navodi se kako su hrvatski kampovi zabilježili najveći kvalitativni porast u Europi, i to od 2,1 posto. Pritom su se ozbiljno približili prvoplasiranoj Nizozemskoj.

ADAC je ove godine u svoj popis najboljih europskih kampova uvrstio 134 hrvatska kampa, osam više nego 2019. godine. Tri nova kampa dobila su i posebnu oznaku Superplatz 2020. koja se dodjeljuje najboljim europskim kampovima.

“ADAC je još jednom potvrdio kako hrvatski kamping ima potencijala postati najkonkurentniji na Mediteranu. Ponosimo se svojim članovima koji svake godine ulažu u podizanje kvalitete. To su prepoznali i gosti i ocijenili hrvatski kamping još boljim nego proteklih godina. Neprekidan rast koji ostvarujemo u posljednjih 10 godina pokazatelj je važnosti ulaganja u razvoj ovog sektora koji značajno pridonosi turizmu i hrvatskom gospodarstvu”, rekao je Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske (KUH), koje okuplja 271 kamp.

Najviše kampista s njemačkog govornog područja

U ADAC-ovom vodiču se ističe kako na razini Europe za tri posto raste broj noćenja u kampovima, a raste i prodaja kamping vozila, dok broj kampova pritom stagnira. Promatrajući kampiste koji dolaze u Hrvatsku, vidljivo je da su tradicionalno najvažniji Nijemci, ali i ostali gosti s njemačkog govornog područja, kojima je ADAC-ov vodič ključan izvor informacija.“Iako Nijemci najradije biraju domaće tržište, kada putuju u inozemstvo prvi im je izbor Italija, a odmah na drugom mjestu je upravo Hrvatska. Zbog toga smo optimistični, jer  rezultati pokazuju kako smo na pravom putu i vjerujemo da možemo u budućnosti biti još i bolji”, istaknuo je Palman.

Potvrđuju to i podaci od prošle godine, prema kojima su gosti s njemačkog govornog područja u hrvatskim kampovima ostvarili gotovo 1,2 milijuna dolazaka i 8,7 milijuna noćenja, što je 45 posto ukupnih noćenja u kampovima. Ujedno je to i dva posto više noćenja nego 2018.

Najveći porast kvalitete kampova u primorskom dijelu Hrvatske bilježi se u Zadarskoj županiji, a u kontinentalnom dijelu u Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji.

Tri nova kampa s oznakom Superplatz

Kampovi Aminess Camping Sirena iz Novigrada, Istra Premium Camping Resort iz Funtane te Camping Čikat na Malom Lošinju tri su nova kampa, od njih 13, s dodijeljenom oznakom Superplatz 2020.

U Ličko-senjskoj županiji je jedan kamp s tom oznakom, u Zadarskoj dva, Primorsko-goranskoj četiri te u Istarskoj županiji šest kampova s oznakom Superplatz.

Uz to, Istra Premium Camping Resort u Funtani dobio je od ADAC-a posebno priznanje za prvo mjesto u kategoriji “Inovacije i razvoj”.

ADAC se u označavanju kvalitete kampova koristi i oznakama za posebnu ponudu – čak 31 hrvatski kamp idealan je za obitelji sa djecom, 21 odgovara obitelji sa psima, 19 ih se ističe atraktivnima za naturiste, dok je njih sedam dobilo obilježje fantastične wellness ponude.

Dodatna sektorska priznanja za hrvatske kampove

Osim priznanja ADAC-a, hrvatski kampovi dobili su i dodatna sektorska priznanja. Tako je Camping Mon Perin iz Bala dobio priznanje “Best Selectcamp campsite” od Vacancesecta, jednog od najvećih turoperatora u Europi, a Polidor Camping Park iz Funtane je “Najbolji kamp u Hrvatskoj” po ocjeni web portala Camping.info, jednog od najpopularnijih kamping portala u Europi.

Camping Njivice na otoku Krku smjestio se u top 10 najboljih kampova na ljestvici nizozemskog ANWB-a, jednog od najvećih udruženja kampista u Europi.

U Hrvatskoj je registrirano ukupno 433 srednje velikih kampova i 301 manjih kampova u domaćinstvu ili OPG-u. Čak sedam kampova ima kategoriju pet zvjezdica, dok ih 66 ima kategoriju četiri zvjezdice. Upravo oni pokrivaju gotovo 50 posto ukupnog hrvatskog kapaciteta kampova.

Inače, u kampingu je prošle godine ostvareno 19,2 milijuna noćenja, odnosno 18 posto ukupnih noćenja u Hrvatskoj.

Komentari