Krenulo zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Danas u 10 sati počinje zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Ovaj put Fond je osigurao i 90 milijuna kuna više pa je građanima na raspolaganju ukupno 390 milijuna kuna. U Fondu procjenjuju da bi ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5 tisuća kućanstava.

Ovo je drugi pokušaj otvaranja e-prijava nakon što je onaj sredinom listopada odgođen zbog preopterećenosti sustava. Naime, sustav je pao jer je u kratkom roku podneseno je oko 2 milijuna zahtjeva. Svi zainteresirani su od 30. studenog do 6. prosinca u sustavu e-Prijave mogli ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju. Danas, s početkom u 10 sati, građani će moći podnijeti svoje prijave logiranjem u sustav ePrijave, bez dodatnih izmjena.

Na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu se prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 četvornih metara ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60 posto bespovratnih sredstava. Ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji.



Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava. Nakon mogućeg rasta cijena energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja, jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60 posto.

Komentari