Turističke rezervacije za sljedeću godinu već krenule

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX/ilustracija

I ove i prošle godine, od svih smještajnih kapaciteta, najviše su se tražile kuće za odmor. Želja za putovanjem na koje se odlazi automobilom i boravak u krugu obitelji ili prijatelja, bez previše kontakata s drugim ljudima – obilježili su ovu sezonu. Stoga ne iznenađuje što su i za sljedeću godinu već mnoge kuće rezervirane.

Samanta Rojnić tek se ovoga ljeta počela baviti iznajmljivanjem kuće u okolici Pule, a bila je puna 12 tjedana. Ne očekuje slabiju sljedeću sezonu.

– Evo, bez obzira što je mjesec studeni, stanje bookinga evo konkretno za moj objekt je 10 tjedana što smatram vrlo dobrim, kaže Samanta.

U agencijama kažu da su se gosti požurili s rezervacijama poučeni ovogodišnjim iskustvom – zbog pandemije najprije su bili neodlučni, a poslije je nedostajalo slobodnih kuća.


– Bilježimo porast rezervacija, vraćamo se u predpandemijske godine, kvalitetni objekti su već popunili svoje kapacitete 80 posto, kaže Massimo Chiavalon, vlasnik turističke agencije.

– Vidljivo je da su ove godine, pa čak i povišene cijene zbog veće potražnje, išle na tržištu bez problema. To znači da u principu mi smo dobili goste bolje platežene moći, rekao je Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija, HGK.

I tako su se luksuzne kuće za odmor najbolje iznajmljivale. Za više tisuća eura tjedno, naravno, nije dovoljno samo dati ključ u ruke.

– Traže npr. uslugu čišćenja svakodnevno, pa čak i kuhare, a imali smo čak i upite za beauty usluge, kaže Ines Žudić, iznajmljivačica kuće za odmor.

Pri rezervaciji za sljedeću godinu više nema upita o povratu novca. Uplaćeni polog ne vraća se, baš kao i prije pandemije.

– Nema više fleksibilnih uvjeta, korona više nije nepoznanica. Zna se kakav je protokol i kako se ljudi trebaju ponašati, postoji cjepivo, covid pasevi, kaže Samanta Rojnić.

– Korona će ostati zdravstveni i medicinski problem vrlo vjerojatno, ali će sve manje biti turistički problem, ističe Boris Žgomba.

Pokazalo se to i u rujnu i listopadu kada smo već bili crveni na koronakarti, a kuće za odmor – kojih je u Istri najmanje 10 tisuća – nikada nisu poslovale tako dobro.

Komentari