Kraš danas vrijedi više nego jučer. Radnici su izabrali sigurnost

Kraš ima novog većinskog vlasnika. Nakon velike borbe za dionice Kraš ESOPa mali dioničari su odlučili svoje udjele prodati Mesnoj industriji Braće Pivac, koja je tako postala jedna od najvećih proizvodno prehrambenih tvrtki u jugoistočnoj Europi s gotovo 5000 zaposlenih.

Predsjednik sindikata PPDIV-a Denis Paradiš u Temi dana je objasnio što je prevagnulo da su se mali dioničari odlučili za ponudu Mesne industrije braće Pivac.

“Prevagnulo je sigurno potpisivanje Sporazum o socijalnom partnerstvu između Mesne industrije Braća Pivac, Kraš-ESOP-a i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV). Taj sporazum je vrlo bitan za sve zaposlene u Krašu jer je potpisan na deset godina. Njime se radnicima garantira zadržavanje zaposlenosti, zadržavanje razine prava-Kolektivni ugovor- i zadržavanje proizvodnih pogona na postojećim lokacijama”, rekao je Paradiš.

Novinar Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista Frenki Laušić kaže da su radnici i udjeličari u Kraš ESOP-u mogli zaraditi 20% više da su se odlučili za Kappa Star Limited iz Cipra.“Dapače, da se možda išlo na tzv. aukciju, možda bi došlo do pripetavanja, možda bi cijena išla do 1100-1200-1300 kn, naravno uz uvjet da i drugoj strani ponude isti ugovor s istim pravima koji su ponudili Braći Pivac. Tu su propustili šansu da više zarade, međutim odlučili su se da više vjeruju domaćem poduzetniku koji je već 10 godina u Krašu, ali su lošije financijski prošli”, smatra Laušić.

Ovo je potvrdilo spekulacije da Braća Pivac i Uprava djeluju sinkronizirano

Složio se s tvrdnjom voditeljice da su radnici Kraša dobro prošli samom pojavom Kappa Star Limiteda jer je to natjeralo Braću Pivac da povećaju svoju inicijalnu ponudu od 430 kuna po dionici.

“Kad je  Kappa Star Limited počeo kupovati u rujnu tada je cijena bila 382 kune. Koliko se sjećam Braća Pivac su sudjelovali u dokapitalizaciji kada je cijena bila 405 kn. Dakle i ovih 430 kuna je za njih bila visoka cijena, a kamoli ovih 860 kn. Po mojim informacijama Kappa Star Limited nije očekivao da će Braća Pivac pronaći novac da uđu u nadmetanje s tom cijenom, a i nadali su se da će radnici u Kraš ESOP-u ipak gledati višu cijenu a ne to u koga imaju više povjerenja”, rekao je.

“Nebojša Šaranović je uložio 360 milijuna kuna za 28% dionica, a Braća Pivac su za ukupno 430 milijuna kuna u zadnjih 10 godina došli do 51 posto dionica. Dakle, vidi se kolika je razlika u tome tko je kupovao po kojim cijenama. Šaranović je najavio da će i dalje biti aktivni manjinski dioničar. Međutim, rekao je i da je ovo sada potvrdilo spekulacije da Braća Pivac i Uprava djeluju sinkronizirano. Doduše to se nije niti trebalo potvrđivati, to se znalo i ranije. Radnici su očito povjerovali Upravi ili Braći Pivac ili svima koji su im rekli da će s njima bolje proći nego sa srpskim poduzetnikom koji ima tu tvrtku na Cipru i tvrtke u Srbiji”, dodao je.

Laušić: Volio bih vidjeti tu odredbu da neće biti smanjenja broja zaposlenih

Kaže da mu je jako zanimljiva izjava predsjednika sindikata kako u tom ugovoru na 10 godina stoji kako neće biti smanjivanja broja zaposlenih.

“Ja bih volio vidjeti tu odredbu da baš neće biti smanjenja broja zaposlenih jer ako žele povećati profitabilnost koja je sada u Krašu među najnižima u branši to će se teško dogoditi s tom odredbom”, istaknuo je.

Paradiš mu je odvratio da  smanjenja broja zaposlenih neće biti idućih 10 godina osim prirodnog odlijeva.

“Kraš danas vrijedi više nego jučer. To je bitno. Radnici su izabrali sigurnost, njima je to važno. Braća Pivac nisu toliko medijski eksponirani ali su poduzetnici koji su se pokazali kao stabilan i siguran poslodavac koji razvija kompaniju u kojoj ljudi mogu vjerovati i gdje imaju zagarantirana prava, radno vrijeme i sve što je bitno radnicima”, istaknuo je.

Komentari