KRALJ PLINA Pavao Vujnovac ostvario gotovo 10 milijardi kuna prihoda

Darko Tomas / CROPIX

Prvo plinarsko društvo (PPD) u vlasništvu Pavla Vujnovca, znanog i kao ‘kralj plina’, ostvarilo je značajan rast prihoda i profita tijekom prošle godine.

Ukupni prihodi iznosili su 9,7 milijardi kuna i bili su čak 37 posto veći nego godinu ranije, a neto dobit je 226,6 milijuna kuna i veća je za 14 posto. Zbog naglog skoka prihoda Vujnovčev PPD danas je treća najveća kompanija u Hrvatskoj, odmah iza INA-e i HEP-a, javlja Danica.hr.

Fornalno, vukovarski PPD u vlasnštvu je holding kompanije Energia naturalis koja upravlja s 20 tvrtki s različitim portfeljima – od nabave i veleprodaje plina do logistike, željezničkoga cargo prijevoza te otkupa i prerade voća i povrća. PPD ima tek 35 zaposlenih.

PPD ima ekskluzivni višegodišnji ugovor s ruskim Gazpromom, najvećim proizvođačem prirodnog plina u Europi. Putem svojih poduzeća podružnica u drugim zemljama plinskim se biznisom, osim u Hrvatskoj, bavi u BiH, Mađarskoj, Sloveniji, Šivcarskoj i Italiji.



Lani je na razlici između prodajne i nabavne cijene ruskog plina PPD ostvario 3,2 posto marže, a pretprošle godine ta je marža iznosila 4,6 posto. Pad je posljedica niže cijene plina na tržištu zbog epidemije koronavirusa.

Zadnjeg dana prošle godine Vujnovčev plinski div na računu u banci imao je čak 471 milijun kuna gotovine, dok je istog dana prethodne godine gotovina iznosila ‘skromnih’ 42 milijuna kuna. Lani je PPD vlasniku isplatio 111 milijuna kuna dividende.

U upravi PPD-a su čelnik Pavao Vujnovac te članice Antonija Glavaš i Ivana Ivančić. Njihova primanja lani su iznosila ukupno 2,5 milijuna kuna bruto i bila su veća za četvrtinu u odnosu na predlani.

Komentari