Kovač: U posljednjih 20 godina stopa inflacije je bila 54.6 posto, a cijena zdravstvenih usluga porasla je za 200 posto

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ekonomist Dejan Kovač jedan od razloga rasta duga u zdravstvu vidi i u natprosječnom rasstu globalnih cijena zdravstvenih usluga u odnosu na dohodak, individualni i nacionalni.

“U  posljednjih 20 godina stopa inflacije je bila 54.6 posto, ali ako se pogleda struktura potrošačke košarice – zdravstvene usluge su porasle za 200 posto. Znači prosječan rast od 10 posto godišnje”, napisao je Kovač.

Dodaje da zdravstveni sustavi, ne samo Hrvatske, već svih država koje nemaju adekvatne tržišne valorizacije participacije u sustavu, jednostavno nemaju dovoljno novaca da bi im rast zdravstvenog proračuna pratio rast cijena.

“Uz to, Hrvatska je svoju proizvodnju davnih dana prodala, tako da osim visokih marži koje plaća, ima i problem neracionalnog trošenja novca u javnim nabavama. A nema ni nadzora materijalnih troškova u sustavu kroz razne oblike input-output tablica”, objašnjava ekonomist.



Da bi smanjili ogromni deficit u zdravstvu, piše Kovač, potrebna je revizija materijalnih troškova, valorizacija sustava nagrađivanja (troškova rada) i liberalizacija onih zdravstvenih usluga za koje postoji adekvatna potražnja na tržištu.

“Inače, kolaps je neizbježan, pitanje je samo vremena, jer ovakav sustav je neodrživ…”, napisao je Dejan Kovač na društvenim mrežama.

Komentari