Kovač: Tko se usudi odlučiti koje obitelji će biti zaposlene, a koje nezaposlene? Tko se ponovno usudi ‘igrati Boga’?

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ekonomist i kandidat na posljednjim predsjedničkim izborima Dejan Kovač komentirao je ekonomsku budućnost Hrvatske, pri čemu je istaknuo da su potrebne ozbiljne reforme jer se država ne smije oslanjati isključivo na turizam.

“Svakakve statistike o turizmu se trenutno mogu čuti u javnom prostoru, ali nijedna ne ide u srž problema. Napravio sam par projekcija 2020. kao postotak dolazaka 2019. U prvih 5 mjeseci smo na 20% prošle godine.

Razlika između turističke sezone u 2019. i danih projekcija za 2020., (uz ostale komponente BDPa koje se smanjuju) će u budućnosti biti funkcija povećanja nezaposlenosti, povećanja proračunskog deficita i skok zaduženosti BDPa između 90% i 100% ovisno o scenariju.

Svi scenariji nas stavljaju u vrlo nepovoljan položaj fiskalne održivosti, jer sa ovakvom razinom zaduženosti cijeli budući ekonomski rast će “popapati” samo kamata na javni dug.



No malo dublje filozofsko pitanje je, s obzirom da nam slijedi novi val nelikvidnosti, te novi stečajevi poduzeća… Tko se ponovno usudi “igrati Boga” i odlučivati koja poduzeća će preživjeti, a koja će propasti u procesima poput predstečajnih? Tko se usudi odlučiti koje obitelji će biti zaposlene, a koje nezaposlene? Jedini sudac može biti tržište, a ne birokrati sa pečatima i neinventivni političari.

Ovaj put ovakve greške će nažalost biti plaćene sa novim valom iseljavanja, koje će zabiti posljedni čavao u lijes dužničkog ropstva Hrvatske.

Bilo koja nova Vlada, koja nije spremna na ozbiljne reforme bolje nek’ se ne prima posla, jer su nam potrebni državnički potezi, koji mogu jamčiti održivi kratkoročni i dugoročni ekonomski rast koji nije baziran na turizmu kao primarnoj djelatnosti.”

Komentari