Kovač: Poanta fiskalnih stimulusa nije samo da se kreiraju, već da se i stave u funkciju najproduktivnijih da bi se ubrzao oporavak

Zeljko Puhovski / CROPIX

Dejan Kovač predložio je kako bi trebao izgledati sljedeći set mjera pomoći tijekom krize uzrokovane epidemijom koronavirusa. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Poanta fiskalnih stimulusa nije samo da se kreiraju, već da se i stave u funkciju najproduktivnijih da bi se ubrzao oporavak. Pozivanje na solidarnost unutar mjera je micanje od tržišnog valoriziranja i vraćanje natrag u socijalizam.

Dodao bi dva ključna aspekta u kreiranju mjera: kratkoročni prioriteti u poticanju industrija koje nam jamče samodostatnost ako virusna kriza potraje i valoriziranje srednjeročne i dugoročne održivosti pojedinih sudionika na tržištu.

Ne može firma koja je ovisila o javnim nabavama, poticajima, subvencijama i sl. participirati u mjerama na isti način kao i firma koja svoj prihod ostvaruje 100% na tržištu.



Svaki slijedeći set mjera mora imati u sebi ugrađen koeficijent koji će uzimati ovo u obzir. Inače, ako ne bude, natavljamo business po starom tj. samo odgađamo neizbježno.”

Poanta fiskalnih stimulusa nije samo da se kreiraju, već da se i stave u funkciju najproduktivnijih da bi se ubrzao…

Gepostet von Dejan Kovač am Freitag, 10. April 2020

Komentari