Kovač o turističkoj sezoni: Sve iznad 40 posto prošlogodišnjih kapaciteta smatrajte uspjehom

N1

Ekonomist i kandidat za predsjednika na posljednjim izborima Dejan Kovač komentirao je ovisnost Hrvatske o turizmu.

“Turizam – prokletstvo ili spas? (2.dio)

4 glavna faktora koji utječu na smanjenje ovogodišnje inozemne potražnje za našim turističkim uslugama su restrikcije država, smanjenje transportnih usluga, smanjenje potrošnje i strah od virusne zaraze.

Ovih 20 zemalja čine oko 85% naših dolazaka i noćenja u 2019. Vidljivo je da njemački turisti su puno značajniji od domaćih ne samo po količini dolazaka već svakako i po kupovnoj moći koju donose. Kupovna moć koja će biti upitna za sve zemlje, jer u negativnim očekivanjima pada svjetske ekonomije, sve zemlje smanjuju svoju potrošnju, tako da čak i oni turisti koji dođu bi mogli biti konzervativniji u potrošnji nego inače.



Dobra vijest je da restrikcije se polako smanjuju i omogućuju slobodno kretanje za pojedine zemlje, no za top 10 zemalja smanjenje transportnih usluga i otežani promet na graničnim prijelazim bi mogao imati značajan utjecaj na odluku o dolasku. Tako da Hrvatska mora omogućiti što kraće vrijeme prelaska uz pridržavanja zdravstvenih protokola.

SAD, UK, Poljska i Nizozemska su pogođene sa smanjenjem avio prometa, dok ostatak zemalja u top 10 se uvelike oslanja na putovanja automobilom u RH.

Za kraj, svjetlo na kraju tunela bi mogla biti dobra percepcija Hrvatske u korona bitci, gdje su naši uobičajeni konkurenti u turizmu podbacili. Svejedno sve iznad 40% prošlogodišnjih kapaciteta smatrajte uspjehom”, piše Kovač na svom Facebook profilu.

Komentari