Kovač: Hrvatski poduzetnici mogu očekivati puno goru situaciju nego tijekom krize 2008. godine

Goran Mehkek / CROPIX

Ekonomist Dejan Kovač komentirao je ekonomsku situaciju u Hrvatskoj, ističući da hrvatske poduzetnike može dočekati puno lošija situacija nego tijekom krize 2008. godine.

“Ako do kraja ljeta ne bude adekvatnih mjera za poduzetnike možemo očekivati puno goru situaciju nego što se dogodila sa krizom 2008.

Uslijed pada osobne i državne potrošnje veliki broj poduzeća će biti primorano na stečajni ili neki “novi predstečajni postupak”. Iskreno, ne znam što je gore.

Stečajni postupak, koji osim osim gubitaka i administrativno-pravno dugog postupka, poduzetnicima nosi dodatnu psihološku barijeru – kako ponovo početi u zemlji koja visokim porezima i parafiskalnim nametima ne daje prostor za rasti?



Predstečajni postupak, koji je ništa drugo nego revitalizacija “poduzetnika” sa dobrim vezama, a ne sa poduzetničkim duhom. Modus operandi vrlo sličan privatizaciji 90ih gdje se kapital, a samim time i cijela tržišta daju u ruke političko podobnih kadarova, što vam i daje parcijalni odgovor na pitanje zašto se nalazimo na dnu EUa.

Do jednog ili drugog ne smije doći, već se mjere sa novom Vladom moraju dizajnirati da uzimaju u obzir tržišnu participaciju i poticanje likvidnosti/solventnosti poduzeća, te svakako da poduzeća koja su već aktivna na tržištu ne moraju ići u ponovni proces re-otvaranja.

Tržišna participacija znači uvođenje koeficijenta tržišne valorizacije poduzeća tj. poduzeće koja ovisi 100% o tržištu i poduzeće koje ovisi 100% o državi ne mogu imati jednaki ponder. Potrebno je dodatno valorizirati zdrava poduzeća.

Poticanje povećanje “brzine kolanja novca” kroz stimuliranje onih poduzeća koja izvršavaju svoja plaćanja u što kraćem roku. Tehnički izvedivo i provedivo.

Borba protiv recesije znači osposobiti ekonomiju da je konkurentna na globalnom tržištu, a ne ko izborni programi HDZa i SDPa učinimo građane i poduzetnike što više ovisnim o državi, jer onda naša važnost u društvu raste.”

Komentari