Kontroverzna ideja analitičara Deutche banke: Radite od kuće, onda taj ‘luksuz’ i platite!

Rad od kuće, jednom kad pandemija koronavirusa završi, bit će privilegija za koju bi oni koji je koriste trebali platiti, smatraju analitičari Deutsche Banka.

Predlažu uvođenje posebnog poreza od 5 posto za one koji redovno rade od kuće. To se, naravno, ne bi odnosilo na zaposlenike koji rade od kuće zbog preporuka vlade.

Prema njihovim izračunu, Njemačkoj bi u državnu kasu donio dodatnih 16 milijardi eura, a u SAD-u čak 48 milijardi dolara. Tim novcem bi se, kako navode, mogle financirati subvencije za niže plaćene radnike.

Pola zaposlenika ne bi se željelo vratiti u urede

Popularnost rada od kuće rasla je i prije pandemije. U razdoblju od 2005. do 2018. godine, zbog razvoja internetske tehnologije, broj ljudi koji su radili od kuće u SAD-u povećao se za preko 170 posto. Ipak, radilo se o, ukupno gledano, manjem postotku radnika – svega 5,4 posto. No, rast je bio značajan.



Tijekom pandemije ta se brojka udeseterostručila, u SAD-u je čak 56 posto zaposlenika radilo od kuće, dok se u Ujedinjenom kraljevstvu brojka usedmerostručila na 47 posto.

Smanjuju ekonomski rast?!

Odjel istraživanja Deutsche Banka proveo je anketu o radu od kuće, a rezultati su pokazali da više od polovice zaposlenika koji su zbog pandemije započeli s radom od kuće žele to nastaviti i kada ona završi. Istraživanje je provedeno na uzorku od 800 ispitanika tijekom rujna.

Rad iz udobnosti vlastitog doma donosi financijske uštede na troškovima putovanja, prehrane i druženja, a također daje veliku sigurnost i fleksibilnost radnog okruženja. No, s druge strane, analitičari Deutsche Banka smatraju da zaposlenici koji rade od kuće manje doprinose ‘infrastrukturi’ ekonomije, te tako potencijalno smanjuju ekonomski rast.

Deset dolara dnevno po radniku

Analitičari smatraju da ovaj porez zapravo ne bi trebao biti opterećenje za zaposlenike koji rade od kuće, jer bi iznos navedenih ušteda zbog takvog oblika rada platili kao porez.

Zaposlenici koji mogu raditi od kuće u pravilu imaju iznadprosječne prihode. Analitičari Deutsche Banka izračunali su da bi porez od pet posto na rad od kuće, pod pretpostavkom da osoba u SAD-u zarađuje 55 tisuća dolara godišnje, iznosio 10 dolara po radnom danu. Toliko bi, kažu, potrošili više kada bi morali odlaziti na posao.

Predloženi porez plaćao bi se za svaki dan proveden u radu od kuće. Njihov izračun na primjeru SAD-a pokazuje da bi se tim porezom mogla financirati pomoć u iznosu od 1500 dolara za 29 milijuna radnika koji zarađuju manje od 30 tisuća dolara godišnje i ne mogu raditi od kuće, prenosi Telegram.

Komentari