Kina zakomplicirala život milijarderu: Jack Ma će morati surađivati s bankama koje je donedavno ismijavao

screenshot

Odredba da kreditiranje putem fintecha ne smije prijeći 25 posto osnovnog kapitala pojedine banke neizbježno gura Ant prema državnom sektoru.

Donedavno najbogatijem Kinezu Jacku Ma “obilo se o glavu” što je godinama podcjenjivački govorio o velikim državnim bankama.

Naime, njegov internetski platni servis Ant morat će u budućnosti surađivati upravo s državnim bankama ako želi nastaviti sa svojim rastućim poslovanjem mikrokreditiranja malih poduzetnika i građana.

Kako piše Financial Times, nakon što su kineski regulatori u studenom obustavili Antov izlazak na burzu (IPO) vrijedan 37 milijardi dolara – potencijalno najveće uvrštenje u povijesti – dovršen je nacrt nove regulative financijskih tehnoloških tvrtki.



Ograničavanje veza

Vlada u Pekingu sada cilja veze koje su transformirale kineski financijski sustav spajajući ponude kredita malih lokalnih banaka s 500 milijuna potrošača putem Antove platforme Alipay, najveće platforme za plaćanja u Kini.

Prema novim pravilima koje će biti na snazi od početka iduće godine, Ant će morati ograničiti svoje veze s lokalnim bankama i morat će se okrenuti velikim državnim bankama.

Upravo onima za koje je Ma u čuvenom govoru u listopadu prošle godine rekao da imaju “mentalni sklop zalagaonice”. Podsjetimo, takva javna kritika navodno je jako zaboljela vladu, pa analitičari ocjenjuju da se u tome skriva motiv zabrane Antova izlaska na burzu, doslovno u zadnji čas.

Osim toga, Jack Ma je nakon toga praktički nestao iz javnosti, što je vrlo neobično s obzirom da kineski milijarder nikada nije izbjegavao svjetla medijskih reflektora. Posljednji javni isput dogodio se krajem prošle godine na skupu svoje zaklade kada se Ma obratio putem videoporuke u trajanju 50 sekundi.

Nova regulativa zahtijeva da iznos zajedničkog kreditiranja putem internetskih platformi ne može biti veći od polovice ukupnog kreditnog portfelja pojedine banke. Dodatno, internetska platforma morat će sudjelovati s trećinom novca u svakom kreditu koji plasira u suradnji s bankama.

K tome, kreditiranje putem fintech platformi ne smije prijeći 25 posto osnovnog kapitala (Tier 1) pojedine banke. To će neizbježno dovesti Ant u ruke velikih banaka ako želi proširiti svoje poslovanje s kreditiranjem.

Naime, najvećih 10 kineskih banaka drži 64 posto osnovnog kapitala tamošnjeg bankovnog sektora koji ukupno iznosi 20 bilijuna juana (3,1 bilijun dolara), prema podacima Bernsteina.

Kevin Kwek, analitičar Bernesteina smatra da će to značajno oslabiti Antovu poziciju, a time i njegovu vrijednost. Iz tog je razloga ta banka snizila vrijednost kompanije sa 310 milijardi dolara uoči IPO-a na sadašnjih 230 milijardi dolara, a poručila je da vrijednost može padati i dalje.

Regulativa uvodi i regionalna ograničenja, pa primjerice banka iz Pekinga više neće moći nuditi kredit klijentu Alipayja iz Šangaja. Koliki je značaj poslovanja s kreditiranjem za Ant dovoljno govori nekoliko podataka. Ant je zaslužan za 10 posto lanjskog potrošačkog kreditiranja u Kini kroz dva proizvoda.

Prvi je Huabei, sličan kreditnoj kartici, a drugi Jiebei koji nudi male kredite putem Alipayja. Krajem lipnja prošle godine Antov kreditni portfelj vrijedio je 2,3 bilijuna juana, odnosno 340 milijardi dolara.

Oko 90 posto tih kredita plasirano je u suradnji s mrežom od stotinu partnerskih banaka. Mnoge od njih su manje, lokalne banke koje su ponudile povoljne kamatne stope kako bi mogle pristupiti golemoj Antovoj bazi korisnika.

Primjerice, banka u Tianjinu povećala je 2018. svoj portfelj potrošačkih kredita za 800 posto nakon što je sklopila ugovor s Antom i drugim fintech platformama. “Ant ima stotinu financijskih partnera, ali Kina ima samo oko 20 nacionalnih banaka.

Nova pravila o ograničavanju regionalnog kreditiranja mnogo će naštetiti Antu”, ocjenjuje za FT Xiaoxi Zhang, financijski analitičar konzultantske tvrtke Gavekal Dragonomics.

Potkresana krila

Nova pravila svakako će Antu “potkresati krila” s obzirom da su veličina i obujam njegova poslovanja s kreditima, otkriveni u prospektu uoči izlaska na burzu, zapanjili i same regulatore, tvrde FT-ovi upućeni izvori.

“Regulatori su bili iznenađeni podatkom da će Ant imati veći tržišnu kapitalizaciju od najvećih državnih banaka”, kaže jedan kineski bankar koji savjetuje vladu o financijskim pitanjima. “Kada je definirana cijena dionice u IPO-u, pogledali su se i rekli: zar je ova tvrtka vrednija od JPMorgana?”, dodaje FT-ov izvor.

Regulativa će prisiliti banke i da same procjenjuju kreditnu sposobnost dužnika, a ne da se oslanjaju na Ant. Međutim, većina banaka bavi se plasmanom hipotekarnih i kredita poduzećima gdje dužnici imaju kolaterale, pojašnjava Chen Long, partner konzultantske tvrtke Plenum.

Ant dijeli pojedine podatke o dužniku s bankama, ali će vjerojatno trebati mnogo više da održi partnerstvo s njima. “Čak i ako Ant podijeli mnogo više podataka o klijentima, bankama će biti teško izgraditi sofisticirani sustav upravljanja rizikom pogonjen umjetnom inteligencijom koji se može uspoređivati s onim Antovim”, kaže Linghao Bao iz konzultantske tvrtke Trivium China.

“Male banke čak neće ni znati što učiniti sa svim tim podacima”, dodao je Linghao, piše Poslovni.hr.

Komentari