Građevinski otpad nakon potresa odlična prilika za domaće gospodarstvo

Potres

U potresom pogođenim područjima nakupila se značajna količina građevinskog otpada koju je potrebno zbrinuti. Iako zbrinjavanje tog otpada trenutno predstavlja problem, ono može biti sjajna prilika za domaće tvrtke i hrvatsko gospodarstvo.

Građevinski otpad materijal je koji se gotovo 70 posto može reciklirati, zbog čega čini priliku koju domaće gospodarstvo ne smije propustiti. Bila je to ujedno i jedna od glavnih tema konferencije Hrvatske gospodarske komore.

Radnici tvrtke Kemokop i gotovo pola godine nakon potresa imaju pune ruke posla. U njihovo skladište stiglo je 10 tisuća tona građevinskog otpada, i to samo sa sisačkog područja. Ondje otpad prolazi proces drobljenja i sortiranja te prosijavanja.

Mogu ga poslije iskoristiti jedinice lokalne samouprave

Takav reciklirani materijal poslužiti kao jedna dobra podloga za sve u obnovi naših cesta, puteva ili drugih elemenata gdje je to potrebno, kaže Mihael Jurić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije.



Tijekom sanacije štete njegova će količina dodatno rasti. Domaće gospodarstvo to mora iskoristiti jer prije svega riječ je o sekundarnoj sirovini.

– Samo tržište će nam kroz godine radi manjka resursa nametnuti da se građevinski otpad koristi svaki dan, sve više, kao značajan resurs u gradnji, objašnjava Željko Teufel, član Uprave, CE-ZA-R Centar za reciklažu d.o.o., predsjednik Udruženja za sekundarne sirovine, sakupljanje i preradu HGK.

U gradnji i obnovi nakon potresa cilj je što više uključiti domaću industriju.

– Napravili smo katalog hrvatskih proizvoda koji smo dopunili proizvodima koji se ugrađuju najviše u potresom razorenim područjima. Taj katalog ima više od tisuću i pol novoupisanih proizvoda, a koriste se kod obnove, rekla je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet.

Tvrtke su spremne.

– Uspjeli smo svojim asortimanom približiti konkurentima, sa svim europskim certifikatima. Tako da ono što će započeti nama neće biti problem, nego izazov koji ćemo savladati, najvaljuje Tomislav Trčak, član Uprave Samoborke.

Svima je u interesu da se Hrvatska obnovi – hrvatskim proizvodima.

 

Komentari