JURČIĆ: U Hrvatskoj se ništa neće promijeniti uvođenjem eura

Darko Tomaš/Cropix

Ministri financija država članica Europske unije danas bi trebali dati službeno zeleno svjetlo za uvođenje eura u Hrvatskoj. Od 1. siječnja kuna odlazi u povijest, a Hrvatska će postati dvadeseta država koja je nacionalnu valutu zamijenila zajedničkom valutom euro. Kako će se ulazak Hrvatske u europodručje odraziti na gospodarstvo i građane u izazovnim vremenima inflacije?

Savić: Danas očekujemo formalno prihvaćanje pravnih akata

Posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić kazao je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” kako je danas u Bruxellesu zadnji bitan sastanak na kojemu ministri za ekonomiju i financija prihvaćaju formalne odluke koje su vezane za ulazak Hrvatske u europodručje.

Iduće godine, 1. siječnja Hrvatska postaje dvadeseta članica europodručja, sastanci danas počinju iza 10 sati, stoga je u jednom trenutku i točka dnevnog reda – ulazak Hrvatske u europodručje.



Danas se ne očekuju nikakva iznenađenja po tom pitanju. Jako puno posla odrađeno je do sada, sve ključne instance su informirane i donesene su sve ključne odluke.

– Mi danas očekujemo samo formalno prihvaćanje pravnih akata, te cijeli proces privodimo kraju. Danas očekujemo zaključne elemente, poručio je Savić.

Faulend: Za Hrvatsku je sada pravo vrijeme i sreća da se uvede euro

Viceguverner HNB-a Michael Faulend naglasio je kako je za Hrvatsku sada pravo vrijeme i sreća da se uvede euro, jer će nam euro pružiti jedan štit i “sigurnu luku” od svih poremećaja koji se događaju u Europi, pa i globalno.

Istaknuo je kako je povišena inflacija globalni fenomen i to nije fenomen koji samo pogađa Hrvatsku.

– Ta povišenja inflacija ne dolazi samo iz monetarne sfere, ona dolazi primarno van monetarne sfere u europskom krugu. U američkom je situacija sada možda nešto drugačija. Neminovno je da će se kroz neko predstojeće vrijeme događati porast kamatnih stopa. Činjenica je da je tada bolje biti članica eurozone, poručio je.

Jurčić: Uvođenjem eura, u Hrvatskoj se ništa neće promijeniti

Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić rekao je da je slaže s Faulendom, te da je dobro da Hrvatska ulazi u eurozonu, zbog povećavanja kamatnih stopa, odnosno hrvatski građani će tada biti zaštićeniji od rasta kamatnih stopa.

Hrvatska se za eurozonu priprema od 1994. godine jer je zamrznula tečaj.

– Sada ako uđemo neće nam se ništa puno promijeniti, dodao je.

Naglasio je da ne možemo ništa očekivati ni bolje, a ni lošije.

– Bit ćemo osuđeni da nam Europa daje novce. To nije loše, ako ćemo biti neradnici, a mene to vrijeđa, da budemo neradnici, kazao je.

Faulend je poručio kako se ne može predvidjeti kako će Europska središnja banka dizati kamatne stope.

Savić je dodao kako ulaskom u eurozonu Hrvatska neće imati valutnu krizu. Rekao je da će se Hrvatskoj povećati i kreditni rejting.

Jurčić je naglasio kako Hrvatska već godinama nema tečajni rizik. Ponovio je da se za hrvatske građane ništa neće puno promijeniti.

Faulend je kazao kako ne očekuje da će uvođenje eura utjecati na veliko povećanje cijena. -To zaokruživanje cijena, koje će se dogoditi je jednokratni efekt, poručio je.

– Ne očekujemo veliki pritisak na rast cijena, poručio je Savić.

– Zaštita kupaca i potrošača nam je na prvom mjestu, dodao je posebni savjetnik predsjednika Vlade.

Komentari