Josip Aladrović: Jedna od kratkoročnih mjera bit će podizanje minimalne plaće

Josip Aladrović Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U glavnoj dvorani Kongresnog centra Nacionalne i sveučilišne knjižnice održana je 239. (tematska) sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj se raspravljalo o rastu cijena i troškova u nadolazećem razdoblju.

– Zaključili smo da problem nije moguće riješiti uplitom Vlade u cijene. Drugi zaključak je da valja zaštititi one subjekte čije cijene nisu elastične. 27 posto naših građana ima jako niska primanja, rekao je nakon sjednice predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, prenosi N1. Ako smo socijalna država, tvrdi Ribić, nužno je raditi na stvaranju kompenzacija

– Jedno je dizanje minimalne plaće, zatim dizanje doplatka za rast cijene energenata i treće je porezna intervencija vlade, kazao je.

– Situacija nije dramatična, to je suština današnje rasprave, dodao je.



Ministar financija Zdravko Marić rekao je pak da situacija zahtjeva koordinirani pristup.

– Radili smo kompletnu analizu kretanja cijena, koji su glavni uzroci inflacije na globalnom tržištu i to je potražnja. Više je nego očigledno kako su krenuli signali, pojedini artikli su u situaciji da je došlo do nestašica. Značajan je porast i transportnih troškova. Današnja razina cijene nafte nije povijesno najviša razina. Cijena na globalnim tržištima je prelazila i 140 dolara po brentu, a sad je 80 i nešto, rekao je ministar financija.

Izjavu je dao i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

– Postotak onih koji se nalaze u siromaštvu, na razini socijalne deprivacije ili su na granici siromaštava je 18,4 posto. Tu smo u nižem dijelu Europske unije, kazao je ministar.

Aladrović kaže da su usuglasili stavove, identificirali probleme i traže adekvatno rješenje.

– Jedna od kratkoročnih mjera bi bila podizanje minimalne plaće, činimo sve što možemo da one koji su u riziku od siromaštva zaštitimo, rekao je.

Kada govorimo o kontekstu plaća, kaže ministar, na one s nižim dohotkom porast cijena utječe najjače.

– Podizali smo iznose minimalnih plaća i proteklih godina, logično je da idemo na podizanje. Do 30. listopada Vlada bi trebala donijeti tu odluku, rekao je.

Ističe da je prerano govoriti o tome koliko će se povećati minimalna plaća.

– Mi smo se u programu Vlade obvezali da će do kraja mandara biti na 4250 kuna neto i to ćemo dostići, rekao je.

– Do travnja iduće godine neće biti povećanja cijena struje za građanstvo. Tema vouchera za struju je spomenuta, ali nismo još razgovarali o detaljima, komentirao je Aladrović, prenosi N1.

 

Komentari