JESMO LI SPREMNI ZA NACIONALNU KARANTENU? Imamo zalihe za mjesec ili dva, a vrijednost im je 537 milijuna kuna

Utjecaj koronavirusa sve je veći i ako se pojave novi oboljeli, vjerojatno je pitanje trenutka kada će i Hrvatska proglasiti djelomičnu ili nacionalnu karantenu.

Jesmo li spremni za takav razvoj događaja te imamo li dovoljne količine robnih zaliha, ako će doći do toga da će se privremeno zaustaviti vanjsko-trgovinska razmjena?

Zanimalo nas je kolike su stvarne količine robnih zaliha, što sve one uključuju i na koji način će se aktivirati, ako to bude potrebno.

Ante Sanader i Vedran Babić, članovi Savjeta za robne zalihe na naš upit o tome koliko je robnih zaliha, što sve one uključuju i na koji način će se aktivirati, odgovorili su za portal Otvoreno da nemaju ovlasti za davanje informacija na tu temu, jer na dokumentima koje dobivaju piše “strogo povjerljivo”.



Stoga su nas uputili na Ravnateljstvo za robne zalihe pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Pokušavajući doznati stvarno stanje robnih zaliha upit smo poslali navedenom Ravnateljstvu i u resorno ministarstvo. Odgovor smo dobili od Samostalne službe za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Situacija je pod kontrolom i nema razloga za zabrinutost

Tako su oni istaknuli kako ukupna vrijednost strateških robnih zaliha u Hrvatskoj iznosi oko 537 milijuna kuna i dostatna je za osnovnu opskrbu cjelokupnog stanovništva za otprilike od 30 do 60 dana.

“Ukoliko bi se u Hrvatskoj dogodio slučaj proglašenja karantene, aktivirao bi se sav potreban asortiman robnih zaliha. No, važno je naglasiti kako je u ovom trenutku situacija pod kontrolom te da nema razloga za zabrinutost”, ističu iz Samostalne službe za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ujedno su podsjetili kako je stvaranje, formiranje i korištenje strateških robnih zaliha uređeno Zakonom o strateškim robnim zalihama (NN, 87/02 i 14/14), te da o korištenju i interveniranju strateškim robnim zalihama odlučuje Vlada Republike Hrvatske.

Isto tako, ukoliko se ukaže potreba za robama koje nisu dostupne u strateškim robnim zalihama, Vlada će donijeti odluku o nabavi tih roba.

Robne zalihe sastoje se od prehrambenih i neprehrambenih proizvoda

Iz Samostalne službe za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta nadalje naglašavaju kako su strateške robne zalihe strukturirane tako da osiguravaju najosnovnije potrebe u i nakon prvobitnog udara s obzirom na tip elementarne ili druge vrste nepogode, a sastoje se od prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

Među prehrambenim proizvodima se nalaze žitarice – pšenica, kukuruz i riža, tjestenina, meso, mesne i riblje konzerve, voda za piće u bocama, cjelodnevni suhi obroci, sol, šećer, ulje, sir, mlijeko u prahu, dječja hrana i ostalo poput jaja u prahu, džema te smrznutog i konzerviranog povrća.

Neprehrambeni proizvodi te oprema za smještaj i zbrinjavanje stanovništva sastoje se od naftnih derivata – benzina i dizel goriva, kontejnera za stanovanje, autocisterni za prijevoz vode, plovila za spašavanje, pumpa za vodu, hidrauličnog alata za spašavanje iz ruševina, mobilnih brana za obranu od poplave, strojeva za punjenje vreća pijeskom, kompleta posteljine (jastuk, plahta, deka), šatora za smještaj, vreća za spavanje, kreveta, sredstava za dezinfekciju vode i prostora, deratizaciju i dezinsekciju, zaštitne opreme (maske, kombinezoni, rukavice) i ostalog (agregati, setovi prve medicinske pomoći, čizme i dr.).

Poduzete mjere sigurnosti u sprečavanju zaraze koronavirusom

Doznali smo i kako se za potrebe Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i Nacionalnog Stožera civilne zaštite, od početka veljače isporučuju zaštitni kombinezoni, maske i rukavice. Sva zaštitna oprema ima propisanu biološku antivirusnu i antibakterijsku zaštitu te se koristi za potrebe djelatnika zdravstvenih ustanova, sanitarnih i djelatnika granične policije, s ciljem zaštite i sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

Također, Ravnateljstvo za robne zalihe kontinuirano isporučuje kontejnere za potrebe sanitarnih i pograničnih policijskih službi na graničnim prijelazima, a sve prema zahtjevu Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

“Važno je napomenuti da se u svakom od ovih slučajeva iz strateških robnih zaliha interveniralo odmah u roku od nekoliko sati, a isto tako smatramo bitnim za napomenuti kako će se i ubuduće ispoštovati svaki zahtjev Nacionalnog stožera civilne zaštite ili drugog mjerodavnog tijela”, navode iz Samostalne službe za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Komentari