Jakopović izabran za potpredsjednika COPA, krovne udruge EU poljoprivrednika

Predsjednik Hrvatske poljoprivrede komore (HPK) Mladen Jakopović izabran je za potpredsjednika COPA, krovne organizacije  EU poljoprivrednika, većinom glasova 27 država članica, priopćeno je u subotu iz HPK-a.

Jakopović će zajedno s novoizabranom predsjednicom COPA (Committeeof Professional Agricultural Organisations), Christiane Lambert i novoizabranim potpredsjednicima – Palle Borgstrom (Švedska), Massimiliano Giansanti (Italija), Tim Cullnan (Irska), PedroIgnacio Gallardo Barrena (Španjolska), Roomet Sormus (stonija) dvije godine predstavljati COPA organizaciju.

“Poljoprivrednici EU, članovi COPA organizacije, prepoznali su dosadašnji rad Hrvatske poljoprivredne komore te sam izuzetno ponosan što sam na izborima, u petak, izabran za potpredsjednika COPA-e. Dokaz je to da je HPK u nekoliko godina koliko smo članica COPA-e napravila ogroman pomak u borbi za interes hrvatske poljoprivrede i ovaj uspjeh pripisujem svim članovima HPK, našim Odborima koji se svakodnevno bore za interes hrvatske poljoprivrede u Hrvatskoj i u EU”,  izjavio je nakon izbora predsjednik HPK Mladen Jakopović.

 “Zajedno s novom izabranom predsjednicom COPA organizacije Christiane Lambert, koja dolazi iz Francuske, te ostalim novoizabranim potpredsjednicima dvije ću godine još snažnije predstavljati naše poljoprivrednike na EU razini. Iduće dvije godine od izuzetne su važnosti za poljoprivredu EU jer se donosi nekoliko važnih strategija i provode snažne reforme koje će imati  dugoročni značaj za poljoprivrede EU i Hrvatske“, naglasio je Jakopović.



COPA je europsko udruženje poljoprivrednika koje čini  60 organizacija iz zemalja EU i 36 partnerskih organizacija iz drugih europskih zemalja kao što su Island, Norveška, Švicarska i Turska.

Ciljevi udruženja odnose se na zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora u cjelini pred Europskom komisijom i drugim institucijama EU, preispitivanje svih relevantnih pitanja i sudjelovanje u kreiranju zajedničke poljoprivredne politike EU.

Predsjedništvo se redovito sastaje s Povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, kako bi razgovarali o općem razvoju Zajedničke poljoprivredne politike, situaciji na tržištu i konkretnim pitanjima od posebnog značaja (poput vanjskih trgovinskih odnosa EU i sl.).

Hrvatska poljoprivredna komora putem stručnih grupa COPA može aktivno sudjelovati i u radu 44 radnih grupa COPA i 14 grupa civilnog dijaloga Europske komisije, navode iz HPK.

Poljoprivreda strateški sektor za Europu, COVID kriza to dokazala

U svojem dosadašnjem djelovanju predsjednik HPK Jakopović je stavljao naglasak na važnost suradnje između država i zajednički nastup prema EU institucijama, dodaje se u priopćenju.

“Stalno ističem i naglašavam kako nove politike moraju uzeti u obzir sva tri stupa održivosti (socijalni, ekološki i ekonomski) te osigurati zaštitu na tržištu od krivih označavanja, nepoštenih rušenja cijena kao i adekvatno financiranje za sve nove zahtjeve koji se nameću. Osobit naglasak ću staviti na ujednačeno jačanje savjetodavnih službi kako bi se implementirali i pratili novi zahtjevi koji su pred poljoprivrednicima“, rekao je nakon izbora Jakopović.

Novoizabrana predsjednica COPA Christiane Lambert dužnost preuzima u izuzetno važnom trenutku, jer će se ključne odluke donositi u idućim mjesecima, počevši od sljedećeg proračuna EU i budućeg ZPP-a.

 Nakon objave izbora Lambert je izjavila kako su poljoprivrednici širom Europe zabrinuti jer je puno neizvjesnosti u njihovom poslovanju.

 EU primjenjuje novi ZPP, novu strategiju od Farme do stola, Zeleni sporazum, Plan opravka i dr. Za sve promjene moramo naći budućnost i zajednički odgovore na razini EU-a. Čvrsto vjerujem da je poljoprivreda strateški sektor za Europu, a COVID kriza je to dokazala. Europa se mora ponovno povezati sa svojim poljoprivrednim sektorom i ciljevima dugoročnog razvoja i opstanka ruralnih sredina na novim temeljima, rekla je.

Komentari