Jaki euro mogao bi zakočiti rast i inflaciju u eurozoni

Dugotrajna aprecijacija nominalnog efektivnog tečaja eura mogla bi naštetiti oporavku gospodarstva eurozone, a Europskoj središnjoj banci (ECB) otežati zadaću jačanja inflacije, ocjenjuje Europska komisija.

“Daljnje znatno jačanje eura stvorilo bi značajne rizike u vidu pritisaka na smanjenje stope gospodarskog rasta eurozone i stope inflacije u uvjetima krhkog oporavka”, stoji u dokumentu EK u koji je Reuters dobio uvid.

Nominalni efektivni tečaj eura ojačao je od veljače do kolovoza oko 7,5 posto, navodi se u dokumentu.

Komisija je pripremila dokument 16. rujna a ministri financija eurozone trebali bi na eurogrupi razgovarati o njemu u ponedjeljak.

Prema podacima na internetskoj stranici, eurogrupa je neformalno tijelo na kojem ministri financija eurozone raspravljaju, između ostalog, o ekonomskoj situaciji i izgledima za eurozonu.

Obično se sastaju jednom mjesečno, sastanci su neformalni a rasprave povjerljive, stoji na internetskoj stranici eurogrupe. Na sastancima sudjeluje i potpredsjednik EK zadužen za ekonomsku i monetarnu politiku i čelnica odnosno čelnik ECB-a.

“Ovisno o uzrocima aprecijacije, dugotrajno jačanje nominalnog efektivnog tečaja eura od pet posto moglo bi smanjiti stopu rasta BDP-a za 0,9 do 1,1 postotni bod nakon jedne godine a stopu inflacije za 0,5 do 0,8 postotnih bodova”, navodi EK u dokumentu.

Dužnosnici eurozone uključeni u pripremu razgovora ministara izjavili su, međutim, da aprecijacija eura uglavnom odražava povjerenje tržišta u mjere eurozone za suzbijanje pandemije te da vjerojatno neće zabrinuti ministre.

“Euro jest aprecirao, ali to se uglavnom smatra naličjem veće atraktivnosti i snage Europe”, rekao je neimenovani visoki europski dužnosnik.

“Ne očekujem da će ministri pokazati zabrinutost”, rekao je drugi visoki dužnosnik.

Prema tom dokumentu, ključno će za kretanje tečajeva valuta u idućim mjesecima biti kako će se svijet nositi sa pandemijom.

Pogoršanje izgleda za globalno gospodarstvo moglo bi ići na ruku dolaru i jenu, koji uživaju status sigurnih utočišta, dok će pojačane trgovinske odnosno geopolitičke napetosti vjerojatno pritisnuti euro, procjenjuju u EK.

„Skorašnji američki predsjednički izbori također bi mogli biti razlog za veće oscilacije tečaja eura prema dolaru”, navodi se u dokumentu Komisije.

Nominalni efektivni tečaj eura ponderirana je prosječna vrijednost bilateralnih tečajeva eura u odnosu na valute glavnih trgovinskih partnera izvan europodručja, prema definiciji preuzetoj iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Komentari