IZGLEDA DA SPORAZUM FUNKCIONIRA Prvi brod sa žitom iz Ukrajine stigao u Libanon

Foto: Odesa (Nacho Doce/ Guliver Image)

Prvi brod natovaren žitom koji je napustio Ukrajinu od početka rata s Rusijom uplovio je u srijedu u Libanon nakon inspekcije tima Zajedničkog koordinacijskog centra (JCC) iz Istanbula.

Brod pod zastavom Sijera Leonea, natovaren s više od 26.500 tona kukuruza, stigao je u utorak navečer u Istanbulski tjesnac na ulazu u Crno more i usidrio se na dodijeljenom mjestu.

Kontrole su trajale više od sat vremena, a nedugo nakon toga tursko Ministarstvo nacionalne obrane objavilo je na Twitteru da će brod “Razoni” uskoro proći kroz tjesnac i nastaviti prema Libanonu.

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov također je na Twitteru napisao da je brod “uspješno” pregledalo izaslanstvo, dodajući da je “spreman nastaviti put prema luci Tripoli u Libanonu”.



Brod je isplovio u ponedjeljak iz ukrajinske luke Odesa, kao rezultat sporazuma o obnovi isporuka ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, koji su Ukrajina i Rusija potpisale 22. srpnja u Istanbulu, uz posredovanje Turske i Ujedinjeni narodi.

Sukladno sporazumu, osnovan je Zajednički koordinacijski centar za provođenje zajedničkih inspekcijskih nadzora na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Turska, koju međunarodna zajednica hvali zbog svoje posredničke uloge, koordinirala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odese kako bi se nastavile globalne isporuke žitarica koje su bile zaustavljene od 24. veljače zbog rusko-ukrajinskog rata.​​​​​

 

Komentari