Istok Ukrajine i plin glavne teme samita EU-a i Kijeva

Goran Mehkek / CROPIX

Samit Europske unije i Ukrajine održava se u utorak u Kijevu, a na dnevnom redu prije svega će biti stanje na istoku Ukrajine, ali i plin koji je problem toj zemlji zbog plinovoda Sjeverni tok 2.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij trebao bi ugostiti predsjednicu EK Ursulu von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Uoči samita, Zelenskij je razgovarao u ponedjeljak navečer s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o rješenju sukoba na istoku Ukrajine.

Tema je bila i mogući samit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u tzv. normandijskom formatu, objavio je ured predsjednika Zelenskija u Kijevu. I Putin je razgovarao s Merkel i Macronom, po priopćenju Kremlja. Dogovoreno je da se dalje razmotre uvjeti za samit.



Ukrajina se u istočnoj regiji Donbas bori protiv separatista koje podržava Rusija a u sukobu je, po Kijevu, poginulo od 2014. više od 14.000 ljudi.

U normandijskom formatu, Njemačka i Francuska medijatori su između Ukrajine i Rusije u sukobu u Donbasu.

Mirovni plan dogovoren 2015. je na ledu, a Moskva redovito optužuje Kijev za sabotiranje njegove provedbe. Energetska tematika trebala bi također biti u fokusu samita, s obzirom na rast cijena plina u Europi i rusko-njemački plinovod Sjeverni tok 2.

Kijev želi zakočiti stavljanje u pogon Sjevernog toka 2, plinovoda kapaciteta 55 milijardi kubičnih metara godišnje izravno iz Rusije za Njemačku, zaobilazeći Ukrajinu.

Za EU, piše France presse, to pitanje nije prioritet jer ne smanjuje ovisnost o ruskom plinu. Ukrajina je međutim jako zainteresirana jer plinovod, s obzirom da ne prolazi preko ukrajinskog teritorija, lišava tu zemlju najmanje 1,5 milijardi dolara godišnje za tranzit ruskog plina preko njezinog teritorija.

Ured ukrajinskog predsjednika stoga je najavio da će se boriti do kraja kako bi spriječio da se stavi u pogon Sjeverni tok 2 koji još čeka odobrenje njemačkog regulatora.

Predsjednik Zelenskij rekao je krajem kolovoza kancelarki Merkel da je plinovod “opasno geopolitičko oružje” Moskve.

Njemačka čelnica tada je kazala da ima jamstva Rusije da će produljiti ugovor o tranzitu koji ističe 2024., a posljedično i ukrajinski prihod od tranzita.

Komentari