Istarski agroturizam: Sela kojima je prijetilo nestajanje postala su turistička meta

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Od ovoga vikenda pa svakog idućeg do kraja mjeseca bit će otvorena vrata 12 istarskih agroturizama. Starinskim ambijentom i povoljnim menijima s domaćom hranom već više od desetljeća privlače brojne goste u posezoni.

Prije 30 godina u Istri su se počeli otvarati prvi agroturizmi. Nije tu trebalo puno mudrosti, ugledali su se na susjednu Italiju, njezinu Toscanu. Ljepote slične, ljudi radišni, uspjeh zajamčen. Sada ih je stotinjak diljem Istre, prenosi Hrt.hr.

– Da bi mogli otvoriti agroturizam morate imati proizvodnju, mi imamo 10 hektara zemlje, od toga dva hektara pod vinogradima, preko 300 maslina. Tu mora biti domaći kruh, domaći pršut, domaća tjestenina, znači samo domaća hrana, objašnjava Ivan Štefanić, Kaldir.

Najprije agroturizmi, zatim kuće i vile za odmor zauvijek su promijenili sliku istarske unutrašnjosti. Nabolje.


– Ljudi su predivni, priroda očaravajuća, imate mnogo brežuljaka s malim dvorcima, šareni krajobraz, kod nas toga nema, oduševljeni smo, opisala je Jill Mattarrese, gošća iz SAD-a.

Sela kojima je prijetilo nestajanje, oživjela su i postala turistička meka, a obitelji ostale zajedno.

– Tu smo ja i muž i kćeri i zetovi, kaže Irena Dušan, Dušani.

Županija ovime pomaže i usmjerava razvoj svoje unutrašnjosti.

– Očekujem jedan sjajan spektakl, rezultat, vidim da su već navale gostiju, već se svi gotovo rezervirani, ističe Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre.

Komentari