Ipak blago usporavanje inflacije! U lipnju je iznosila dva posto

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

U Hrvatskoj je u lipnju inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena na godišnjoj razini iznosila dva posto, što je blago usporavanje u odnosu na prethodna dva mjeseca kada je bila 2,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U travnju je zabilježena stopa inflacije od 2,1 posto, što je najviša stopa od kolovoza 2018. godine, u svibnju se zadržala na istoj razini, da bi u lipnju blago usporila na dva posto.

Kako ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA), prema sadašnjim očekivanjima, rast inflacije potrošačkih cijena privremenog je karaktera, a zasigurno će biti izraženiji u drugoj polovini 2021. godine, nakon čega bi trebalo uslijediti usporavanje rasta.

Naime, pojašnjavaju, poremećaji u lancima opskrbe trebali bi biti prisutni idućih tromjesečja, ali ne i godina, a i prelijevanje s proizvođačkih cijena na potrošačke ne događa se jednoznačno i u punom intenzitetu.


Podsjetimo, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u lipnju ove godine porasle za 7,8 posto prema lipnju lani, što je njihov najveći rast od listopada 2012. godine.

“Prosječna stopa inflacije za Hrvatsku u 2021. prema našim očekivanjima iznosit će 1,8 posto. Rast cijena oko dva posto smatra se umjerenim rastom cijena, a on je uslijedio nakon dugogodišnjeg razdoblja potisnute inflacije, koja je u razdoblju do 2015. do 2020. u prosjeku godišnje bila svega 0,3 posto. Kako su uzroci inflacije, barem prema sadašnjim očekivanjima privremenog karaktera, očekujemo da će u 2022. godini dinamika rasta cijena blago usporiti, ali zadržati oko ili blago iznad 1,5 posto”, procjenjuju u RBA.

Najveći generator rasta inflacije na godišnjoj razini bile su cijene prijevoza, koje u strukturi potrošačke košarice čine udio od 13,3 posto, a u lipnju su porasle devet posto. Posljedica je to skoka cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva za 19,3 posto.

Slijede cijene alkoholnih pića i duhana, koje su porasle 5,8 posto na godišnjoj razini, rekreacije i kulture, za 1,5 posto te Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, za 1,6 posto.

Na mjesečnoj razini, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u lipnju su u prosjeku ostale na svibanjskoj razini.

Među kategorijama, i na mjesečnoj razini najviše su porasle cijene prijevoza, za 0,12 posto, a najviše su pale cijene odjeće i obuće, za 0,26 posto.

Kumulativni statistički podaci za šest mjeseci ove godine pokazuju rast potrošačkih cijena za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Komentari