Ina lani zabilježila gubitak od 638 milijuna kuna; Pad prodaje dosegao pad od skoro 35 posto

Ina/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ina Grupa u prošloj godini, obilježenoj pandemijom Covida-19, poslovala je s gubitkom bez jednokratnih stavki od 638 milijuna kuna, nakon godinu ranije ostvarene dobiti od 768 milijuna kuna, što je, uz pad cijena proizvoda i potražnje, posljedica uglavnom vanjskih čimbenika.

Financijsko izvješće Ine, objavljeno u četvrtak, pokazuje da je neto prihod od prodaje te naftne kompanije u 2020. godini dosegnuo 14,79 milijardi kuna ili 34,5 posto manje nego godinu dana ranije.

Zadržana stabilna financijska situacija 

CCS EBITDA bez jednokratnih stavki dosegnula je 1,78 milijardi kuna te je bila 38 posto niža nego u 2019. godini.

“INA Grupa je u 2020. godini uspjela zadržati stabilnu financijsku situaciju i nastaviti sa strateškim projektima, unatoč činjenici da je godina bila nepredvidiva i izazovna za mnoge segmente svjetske ekonomije, a naftna i plinska industrija bila je među jače pogođenima. Nepredviđeni pad cijena ugljikovodika, isprva potaknut nesuglasicama članicama OPEC+, a zatim produbljen pandemijom Covid-19, utjecao je čak i na najveće igrače u naftnoj i plinskoj industriji”, rekao je predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon.



U izvješću se, između ostalog, navodi da je niža cijena Brenta za 34 posto rezultirala sa 611 milijuna kuna nižim prihodima od prodaje sirove nafte i kondenzata, dok su niže cijene plina rezultirale s 396 milijuna kuna nižim prihodima od prodaje plina.

Fasimon je ocijenio i da je pravovremena reakcija menadžmenta, koja je uključivala i odgodu nekritičnih ulaganja i brojne aktivnosti interne optimizacije, omogućila Ini da osigura financijski položaj kompanije.

Kapitalna ulaganja u 2020. smanjena su tako za 40 posto, na 1,28 milijardi kuna, a to je rezultiralo nižom neto zaduženošću kompanije. Neto dug na kraju 2020. iznosio je 1,6 milijardi kuna te je bilo 37 posto niži nego na kraju 2019., a omjer duga i kapitala iznosio je 14,7 posto, dok Ina, kako se ističe u izvješću, u isto vrijeme ostaje predana strateškim projektima, prvenstveno projektu nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka.

“Takvom smo reakcijom zaštitili naša dugoročna strateška ulaganja, kao što je projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u Rijeci, koja će osigurati održivost poslovanja u budućnosti”, naveo je Fasimon.

Ukupni učinak rezultirao lošijim rezultatima 

U komentaru prošlogodišnjih rezultata, Fasimon je naveo da su na njih uglavnom utjecali vanjski čimbenici, uz pad cijena proizvoda i tržišne potražnje. Tako je tijekom ljetnih mjeseci postignut pozitivan rezultat, zahvaljujući nešto boljoj turističkoj sezoni od očekivane, međutim, ukupni učinak na 2020. godinu rezultirao je lošijim rezultatima.

Naveo je i da su istraživanje i proizvodnja imali 32 posto niže ostvarene cijene ugljikovodika, na što je dodatno utjecala niža proizvodnja. Neto prihod od prodaje u tom segmentu smanjio se u 2020. za 41,5 posto na 2,19 milijardi kuna.

U takvom okruženju smanjenje prodajnih količina maloprodaje od 16 posto, na 938 kilotona, može se smatrati solidnim rezultatom, s obzirom na to da je Ina zadržala svoj tržišni udio na glavnim tržištima, ocijenio je Fasimon.

“Prilagodbom gospodarstva na pandemiju koja i dalje traje, cijene nafte i plina počele su se oporavljati krajem 2020. godine, ali povratak naftne i plinske industrije na razinu prije krize neće biti brz. Stoga će Ina nastaviti sa svojim strateškim projektima i prilagodbom novom okruženju, jačajući naš budući potencijal rasta“, zaključio je Fasimon.

 

Komentari