IDE NA BOLJE Snažan rast BDP-a u drugom tromjesečju 2021.

Izvor: Ekonomski institut Zagreb

Prema podacima Ekonomskog instituta u Zagrebu, Hrvatska je u drugom tromjesečju 2021. doživjela snažan rast BDP-a.

Izvješće Ekonomskog instituta u Zagrebu prenosimo u cijelosti:

“U lipnju 2021. CEIZ indeks ostvario je povećanje vrijednosti od 6,33 indeksna boda u odnosu na isti mjesec 2020. godine. Istovremeno, prosječna vrijednost indeksa za travanj, svibanj i lipanj 2021. (odnosno sva tri mjeseca u drugom tromjesečju) bila je za čak 12,3 indeksna boda veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je gospodarstvo bilo značajnim dijelom zatvoreno uslijed provođenja epidemioloških mjera.

Ako promatramo travanj, svibanj i lipanj 2021. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine po komponentama indeksa, veću vrijednost su zabilježile sve četiri komponente indeksa: prihod Državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, indeks obujma industrijske proizvodnje, promet u trgovini na malo i broj dolazaka turista, pri čemu su se godišnje stope rasta kretale između 13,9 posto, koliko je u navedenom razdoblju porasla industrijska proizvodnja, pa do čak 131 posto koliko je iznosio porast broja turističkih dolazaka.



Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena tromjesečnim stopama promjene BDP-a u drugom tromjesečju 2021. snažno ubrzava u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Na osnovi kretanja vrijednosti indeksa možemo procijeniti da će u drugom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo rasti za 15,0 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Kretanje indeksa sugerira i da će tromjesečna stopa promjene BDP-a u drugom tromjesečju također biti pozitivna te bi trebala iznositi 1,4 posto”, stoji u izvješću.

Komentari