Iako su cijene dionica blago porasle, ulagači i dalje oprezno trguju

Cijene dionica su utorak na azijskim burzama blago porasle. Nakon njihova pada u ponedjeljak, trguje se oprezno dok se čekaju nova izvješća koja će pokazati kakva je situacija u gospodarstvima i jačaju li inflacijski pritisci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer skliznuo više od  jedan posto.

U utorak ujutro je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 1 posto. U Hong Kongu su, pak, blago pale.

Na kineskim je tržištima tehnološki sektor i dalje pod pritiskom zbog najave vlasti o strožoj regulaciji u tom sektoru.



“I dalje smo zabrinuti zbog regulacije, što točno znači i kako će se odvijati. Još uvijek ne vidimo naznake da se promjenama u tehnološkom sektoru bliži kraj, pa očekujemo da će se nesigurnost nastaviti”, rekao je Luke Moore, direktor u tvrtki Oreana Financial Services.

U fokusu ulagača bio je prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena o proračunskom paketu vrijednom 3.500 milijardi dolara. Očekuje se da će taj prijedlog uključivati povećanje korporativnog poreza s 21 na 26,5 posto.

Predložene porezne izmjene mogle bi, prema analitičarima Goldman Sachsa, smanjiti zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u idućoj godini za otprilike 5 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u utorak biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će pokazati jačaju li inflacijski pritisci ili je rast inflacije posljednjih mjeseci bio privremen, kao što to tvrdi američka središnja banka.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92,62 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,65 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,95 na 110,05 jena.

Komentari