E-KONTROLA: Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje od 5. siječnja uvodi novu digitalnu uslugu za poslodavce

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) od 5. siječnja uvodi novu digitalnu uslugu za poslodavce, koja će pod nazivom e-Kontrola omogućiti jednostavnije poslovanje i bržu dostavu dokumentacije za postupak kontrole podataka.

Poslodavci (pravne i fizičke osobe) moći će putem nove e-Usluge elektroničkim putem HZMO-u dostavljati dokumentaciju potrebnu za postupak kontrole podataka o kojima ovisi ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, te preuzimati zapisnik o kontroli u elektroničkom obliku, priopćio je u ponedjeljak HZMO.

E-Kontrola nadogradnja je postojeće usluge elektroničkog poslovanja HZMO-a Lana za uspostavljanje svih vrsta prijava za vođenje matične evidencije HZMO-a. Uslugu na jednostavan način mogu koristiti postojeći i novi korisnici, ovlaštene osobe obveznika koji su već registrirani ili se prvi put registriraju u elektroničku uslugu e-Prijave Lana, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a.

– Ovom uslugom dodatno moderniziramo proces kontrole podataka radi stvaranja pretpostavki za brže i jeftinije poslovno okruženje obveznicima doprinosa, pravnim i fizičkim osobama. Unaprjeđenjem digitalnog poslovanja i proširenjem e-Usluga također aktivno pridonosimo temeljnom poslovnom cilju HZMO-a, odnosno bržem ostvarivanju prava na mirovinu svih budućih umirovljenika, izjavio je ravnatelj Ivan Serdar.



E-Kontrola korisnicima osigurava jedinstven način obavještavanja o kontroli obveznika, digitalno prikupljanje i obradu propisane dokumentacije za kontrolu obveznika (rekapitulacija, popis radnika kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem i popratna financijska dokumentacija) te izradu i dostavu zapisnika o kontroli obveznika u elektroničkom obliku.

Novom uslugom digitalnog prikupljanja i obrade dokumentacije ubrzava se postupak kontrole podataka, smanjuju administrativni troškovi i aktivno pridonosi vladinu Akcijskom planu za administrativno rasterećenje gospodarstva u stvaranju jednostavnijeg i jeftinijeg poslovnog okruženja, poručuju iz HZMO-a.

Komentari