Hrvatske šume dobile 190 milijuna bespovratnih EU sredstava za razminiranje i zaštitu šuma na kršu u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Za strateški projekt pod nazivom “Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije – Karlovac KARST” kojeg provode Hrvatske šume, odobreno je 190 milijuna bespovratnih EU sredstava, objavile su Hrvatske šume.

Cilj projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita ukupno 1.929,08 hektara šuma i šumskog zemljišta koje se prostire na području ekološke mreže Natura 2000 u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije odnosno općine Tounj, Josipdol i Plaški.

Kako se ističe, zajedno s partnerom Ministarstvom unutarnjih poslova, razminirat će se 1.709,06 hektara minski sumnjivog područja, rekonstruirati 43,60 kilometara protupožarnih prosjeka s elementima šumskih cesta, te obnoviti 210,65 hektara šuma i šumskog zemljišta.

Dosad je u razminiranje šuma utrošeno oko 600 milijuna kuna

“Naša je zadaća očuvati bioraznolikost i okoliš u cijeloj Hrvatskoj, a osobito u zaštićenim područjima, no to nije moguće na onima koja su zagađena minama ili minski sumnjiva. Stoga me veseli potpisivanje ovog ugovora koji će omogućiti obnovu i održavanje šumskog zemljišta na području Karlovačke županije te istovremeno doprinijeti smanjenju udjela minski sumnjivih površina u  Hrvatskoj”, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.



Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić istaknuo je da su Hrvatske šume od svog osnutka uložile goleme napore te financijska sredstva u razminiranje šuma.

Inače, u razminiranju šuma je do sada iz sredstava Opće korisnih funkcija šuma utrošeno oko 600 milijuna kuna.

Trenutno Hrvatske šume, u različitim fazama provedbe, imaju projekte ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna, piše u priopćenju.

Komentari