Hrvatska poljoprivredna komora: Proizvodnja domaće hrane mora biti prioritet kod ovakvih kriza

Bruno Konjevic / CROPIX

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u petak su komentirajući situaciju na tržištu poljoprivrednih proizvoda i u opskrbi hranom uslijed epidemije koronavirusa, poručili kako ne treba paničariti te svu domaću robu staviti na tržište i pobrinuti se da se napune robne rezerve.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović je istaknuo kako će aktualna situacija možda pokrenuti neku proizvodnju zbog smanjenja uvoza od kojeg, kako je kazao, ionako sve više patimo.

Treba, rekao je, poduzeti sve kako bismo povećali poljoprivrednu proizvodnju i samodostnost u proizvodnjama u kojima smo već sada ispod 50 posto domaćih potreba.

“Proizvodnja i plasman domaće hrane moraju imati prioritet kod ovakvih kriza kako bi se osigurala likvidnost i radna mjesta”, poručio je.



Napominje i kako se mora raditi na kontroliranom uvozu, poduzeti dodatne kontrole hrane i proizvoda koji dolaze iz kontaminiranih područja, posebice hrane koja ne podliježe termičkoj obradi, poput salate.

Rekao je i kako je trenutna situacija prilika da se više okrenemo kratkim opskrbnim lancima.

‘Proizvodnja hrane trebala bi biti strateški interes’

Potpredsjednik HPK Matija Brlošić je istaknuo kako bi proizvodnja hrane trebala biti strateški interes svake države.

“Nadamo se da će državne institucije konačno shvatiti da hrvatski poljoprivrednik može proizvesti dovoljno hrane i kvalitetnu hranu za sve stanovnike”, rekao je.

Nada se i kako će od danas svi proizvodi domaćih poljoprivrednih proizvođača imati mjesto na policama trgovačkih lanaca.

“Poljoprivrednici u ovom trenutku sigurno mogu odgovoriti na sve izazove i do kraja godine pripremiti dovoljno hrane za sve naše potrebe, s time da se u funkciju stave svi naši prerađivački kapaciteti koji na žalost do sada nisu bili u funkciji”, kazao je.

I predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Branimir Markota smatra da je hrana strateški proizvodi i treba joj se posvetiti znatno veća pozornost. Treba učiti iz ovakvih situacija i truditi se da zaštitimo poljoprivredu koja mora biti strateška grana i prioritet, poručio je.

Proizvođač junadi Zvonko Širjan je kazao kako proizvođači stoje iza svoje proizvodnje te da je ona, kako i do sada na raspolaganju trgovačkim lancima, ali nije bila prepoznata.

I on ističe kako se treba okrenuti domaćoj proizvodnji. Trgovce je pozvao da “ne koriste priliku” i ne dižu cijene.

JESMO LI SPREMNI ZA NACIONALNU KARANTENU? Imamo zalihe za mjesec ili dva, a vrijednost im je 537 milijuna kuna

Komentari