HRELJA: Mi moramo zaštititi građane od rastućeg siromaštva

Foto: D. Matic / CROPIX

U hiper inflaciji umirovljenici su egzistencijalno najugroženija skupina. Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju odnose se na korisnike obiteljskih mirovina i korisnik najniže mirovine. Uz to, neki umirovljenici, korisnici mirovine, moći će i raditi, rekao je Silvano Hrelja, saborski zastupnik HSU-a u emisiji Studio 4.

Na pitanje što dobivaju korisnici obiteljske mirovine, Hrelja je rekao kako svi oni koji nemaju vlastitog staža dobit će 10 posto povećanja mirovine automatizmom od 1. siječnja 2023. godine.

– To znači da bi obiteljska mirovina iznosila 280 kuna više s obzirom na to da imamo još jedno usklađivanje, što znači da bi mirovina iznosila oko 2800 kuna, rekao je i dodao kako postoji još jedna grupa obiteljskih mirovina koja će ostvariti pravo po osnovi staža preminulog bračnog partnera. Oni će moći birati povoljnije za njih pravo ili ostati u obiteljskoj mirovini ili koristiti svoju i dobiti dio po preminulom partneru.

Govori kako bi te mirovine trebale porasti između 219 i 1200 kuna, ovisi o stažu.



Hrelja naglašava kako su najniže mirovine pod posebnom zaštitom. One su se 2019. godine povećale 3 posto, a sada će se povećati 1,5 posto.

– 500 tisuća ljudi će biti obuhvaćeno ovim izmjenama i imat će povoljnije pravo. Njima će se povećati opseg prava, a za korisnike dijela obiteljskih mirovina po preminulom supružniku uvodi se u mirovinski sustav europsko pravo.

Milijarda i 100 milijuna kuna trebat će u proračunu za sljedeću godinu za izmjene zakona. On kad stupi na snagu, država ga je obavezna provoditi.

– Mi moramo zaštititi građane od rastućeg siromaštva, zaključio je Hrelja.

Komentari