Hrelja: Došli smo do kompromisa između pravičnog po principu uzajamnosti i solidarnog u mirovinskom sustavu

Bruno Konjevic / CROPIX

Silvano Hrelja poručio je kako su puno računali i vidjeli pravo stanje obiteljskih mirovina i na temelju toga došli do kompromisa između pravičnog po principu uzajamnosti i solidarnog u mirovinskom sustavu.

Istaknuo je kako nije euforičan, ali da je zadovoljan jer su ovo primjereni koraci onome što smo politički dogovorili da ćemo napraviti i ono što je ministarstvo planiralo napraviti na bazi obiteljskih mirovina.

– Svi zajedno smo ih okarakterizirali da su one najniže u odnosu na ukupno uplaćene dopinose tijekom radnog vijeka bračnog druga, rekao je.

Na upit je li u planu novi paket pomoći umirovljenicima Hrelja je rekao da se o tome razmišlja, ali da se ništa neće napraviti naglavačke jer mora biti pokriveno kroz prihode proračuna kako bi se dalo socijalno najugroženijima.



– Mislim da bi se moglo uvesti još više pravičnosti i prihodovni cenzusi. Nisam još primijetio da je netko sa prihodima od 3.000 kuna i prihodima od najma stanova ili vikendica rekao – meni ne trebate dati, ja imam veće prihode. Nitko od naših građana to nije rekao, a bilo bi fer. Ako su nešto mjere za one najsiromašnije onda se fokusiramo na one koji odgovaraju tim kriterijima. Kada bi uveli prihodovni cenzus po članu obitelji bilo bi pravičnije, istaknuo je.

Komentari