HRELJA: Dobro je intervenirati i stabilizirati cijenu goriva

Bruno Konjevic / CROPIX

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja izjavio je u utorak kako bi potpore za ublažavanje krize trebalo dijeliti po principu pravičnosti, odnosno po prihodima, ali i istaknuo da je kod mjera potrebno gledati i koje su realne proračunske mogućnosti. Hrelja je uoči sastanka vladajuće većine komentirao što Vlada poduzima glede prognoze dvoznamenkaste inflacije, istaknuvši kako je gorivo generator inflacije i dobro je stabilizirati njegovu cijenu.

– Gorivo čini mali dio, ali je generator inflacije. Dobro je intervenirati i stabilizirati cijenu goriva, rekao je.

Istaknuo je kako prema sadašnjim statističkim pokazateljima, još uvijek je rast plaća veći od rasta prosječne inflacije, ali i dodao da bi se taj trend već ovaj mjesec mogao promijeniti.

– Imamo mehanizam usklađivanja mirovina, ali siguran sam da ako se ovaj trend nastavi da ćemo u drugoj polovici godine morati intervenirati prema građanima. Vjerujem da bi si trebalo dati napora i sa pozicije pravičnosti dijeliti potpore po prihodima, ako ne i uključiti imovinsku karticu. Sada su dobili potpore i oni koji iznajmljuju stanove po Zagrebu, što nije dobro i nepravično je prema onima koji su stvarno siromašni, istaknuo je.



Podsjetio je kako bi ovaj tjedan s pozicije Vlade, ministarstva i njega osobno trebali promovirati model obiteljskih mirovina, koji bi se trebao primjenjivati od 1. siječnja 2023., zbog čega je i potpisao podršku Vladi, dodao je.

– Ljudima djeluje da najmanje 10 posto i nije neko povećanje u ovim uvjetima, ali 10 posto je ono što postaje nova osnovica i podložno je novom usklađivanju, što znači da je to sigurno doprinos borbi protiv siromaštva najugroženijih skupina hrvatskih građana, a to su umirovljenici, poručio je Hrelja.

Situacija nije tako podložna željama opozicije i svih ostalih

Na komentar novinara da Vlada možda kasni s nekim paketom mjera, odgovorio je kako se ništa ne može događati preko noći, poručivši kako ne možete nešto dijeliti ako nemate.

– Trebate vidjeti odnos prihodovne i rashodovne strane i u kontekstu proračuna. Situacija nije tako podložna željama i vrisku opozicije i svih ostalih, nego se mora gledati realno stanje i koje su nam realne mogućnosti, naglasio je Hrelja.

Ponovio je da se u toj priči više zalaže za pravičnost u preraspodjeli proračunskog novca, nego i brzini reakcije.

Upitan misli li da će doći do nestašice goriva kao što neki tvrde, odgovorio je kako ‘svatko štiti svoj interes i pušu na hladno te i opravdano i neopravdano preuveličavaju krizu’.

– Činjenica je da svaku krizu ljudi moraju proživjeti, da će iz nje izaći izgrebani, izranjavani, ali je činjenica da si moramo osigurati uvjete da svi zajedno ovo preživimo, poručio je Hrelja.

Komentari