HRejting: Većina građana strahuje od inflacije

Pojava omikrona izazva zabrinutost diljem svijeta. Na burzama cijene dionica oštro su pale jer je sklonost ulagača rizičnijim investicijama splasnula nakon što je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova varijanta koronavirusa. Došlo je i do poremećaja na tržištu, posebno prehrambenih proizvoda. A sve to reflektira se i na našu zemlju.

Večerašnji HRejting donosi mišljenje ispitanika o poskupljenju proizvoda za kućanstvo i odnosu prema inflaciji. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1400 ispitanika, uz maksimalnu pogrešku od +-2,62 posto i razinu pouzdanosti od 95 posto.

Većina smatra da su prehrambeni proizvodi i proizvodi za kućanstvo znatno poskupjeli, i to u prvom redu zbog pandemije. Evo što očekuju vezano za buduće kretanje cijena.

– Njih gotovo 60 posto smatra da će cijene i dalje znatnije rasti, a 28 posto – da će rasti, ali ne izrazitije. Mali postotak misli da neće znatnije rasti, a ostali da neće ili ne znaju, rezultati su HRejtinga.



Na pitanje je li vas strah inflacije i velike ekonomske krize kao posljedice pandemije, većina ispitanika, njih 33,5 posto, odgovara da ih je jako strah, a 30 posto da ih je donekle strah. 12 posto ispitanika neutralno je. Njih 10 posto gotovo i nije strah, a 13 posto uopće se ne boji.

Komentari