HPK: Ministarstvo poljoprivrede od EU traži 15 milijuna kuna pomoći za nabavku stočne hrane za proizvođače mlijeka

Pixabay

Zbog teške situacije u mljekarstvu te povećanja ulaznih troškova odnosno drastičnog rasta cijena žitarica i stočne hrane, kao i potrebe za jačanjem tehnoloških kapaciteta gospodarstava, Savez udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda, Središnji saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda i Odbor za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održali su sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

“Nakon što je iznijeta problematika sektora doneseni su zaključci, među kojima je i to da će Ministarstvo poljoprivrede tražiti pomoć od 15 milijuna kuna od EU za nabavku stočne hrane. Prednost će imati oni koji nemaju svoju zemlju i proizvodnju vlastite stočne hrane, a ova će pomoć biti u okviru COVID mjera za pomoć za ublažavanje poremećaja na tržištu”, rekao je Igor Rešetar, predsjednik Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore

Najavljeno je i da će uskoro biti Javno savjetovanje za financiranje Mjere 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (ulaganja u sektor mljekarstva, oprema – roboti, izmuzišta) koje bi se trebalo održati oko 1. listopada ove godine.

Pritom će Ministarstvo poljoprivrede već do kraja sljedećeg tjedna poslati modele dobivanja maksimalnog postotka – 70 posto Kroz Mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i Mjeru 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima prioritet će se dati za kupnju reprodukcijskog materijala u stočarstvu (junice, krmače, jarice). Natječaj ide u e-Savjetovanje do 31. srpnja ove godine.



Rešetar ističe kako je na sastanku obećano i to da će se raspisati natječaji za privatnu savjetodavnu službe, a predstavnici proizvođača mlijeka podržali su napore Ministarstva poljoprivrede u dijelu koji je važan za kreiranje mjere Dobrobiti životinja, koja je od izuzetne važnosti za hrvatski stočarski sektor.

Stanje na tržištu mlijeka: Nastavljen pad otkupne cijene

Na domaćem tržištu u lipnju se, prema podacima Tržišnog informacijsko sustava u poljoprivredi (TISUP) bilježi daljnji blagi pad otkupne cijene mlijeka. U zadnja tri mjeseca cijena mlijeka pala je za 3,9 posto, a prosječna otkupna cijena mlijeka realne kvalitete u lipnju 2021. godine iznosila je 2,45871 kn/kg (32,80 €/100 kg) uz 3,88 posto m.m. i 3,38 posto m.b i u odnosu na prethodni mjesec bila je niža za 1,56 posto, a u odnosu na cijene istog razdoblja lanjske godine gotovo jednaka.

Prema procjeni otkupna cijena mlijeka za srpanj (2,46 kn/kg) ne ukazuje na značajne promjene. U prvoj polovici ove godine na EU tržištu primjetan je kontinuirani blagi porast cijena mlijeka, suprotan trendu kretanja cijena prethodnih godina. Prosječna otkupna cijena mlijeka na razini EU u svibnju ove godine iznosila je 35,74 €/100 kg i u odnosu na cijene godinu dana ranije bila je viša za 8,4 posto. Cijenu mlijeka za lipanj 2021. godine EK procjenjuje na 35,95 €/100 kg što je u odnosu na otkupnu cijenu mlijeka realne kakvoće na RH tržištu u prosjeku više za 8,76 posto.

U travnju 2021. godine udio vrijednosti izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda činio je 2,7 posto ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda, dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza u ukupnoj vrijednosti uvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda činio 6,8 posto. Ukupan uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u travnju 2021. godine iznosio je 77.287.092 EUR odnosno 89.658 tona dok je izvoz iznosio 22.151.959 EUR odnosno 18.968 tona.

Komentari