Horvat: Za Orljavu su stigla dva pisma interesa

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Za tekstilnu tvrtku Orljava stigla su dva pisma interesa trgovačkih društava za preuzimanjem i nastavkom proizvodnje, rekao je Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u petak u Vodicama. Dodao je kako nije htio da Orljava postane “mali Uljanik”.  

“Imamo dva pisma interesa, u kojima postoje trgovačka društva koja pokazuju interes preuzimanja Orljave i nastavka proizvodnje. Radimo sve, i kao ministar i kao Vlada, da se dogodi jedno takvo strateško partnerstvo, i da Orljava kao brend ne bude hrvatska povijest, nego da eventualno, možda ne za sve radnike Orljave, barem za njih stotinjak, osiguramo normalnu budućnost”, istaknuo je Horvat.

Dodao je kako je Vlada do sada dala 24 milijuna kuna raznoraznih kredita te pozajmica od tri milijuna kuna koje nisu uspjele spasiti Orljavu od stečajnog postupka.

“Nisam htio dozvoliti da se Orljava pretvori u jedan mali Uljanik, da hranimo firmu koja je na ovakav način i u ovakvim poslovnim planovima na tržišnoj osnovi jednostavno neosnovano na tržištu, dakle ako vam prihodi ne pokrivaju rashode – tada se menadžment mora zapitati što i kako dalje”, rekao je ministar.



Osvrnuo se na razgovore s menadžmentom Orljave te naglasio kako od njih “nisu uspjeli dobiti nikakav razvojni plan prema kojem bi vidjeli neki novi investicijski ciklus te kojim bi Orljavu stavili u tehnološku korelaciju s njezinim do jučer najvećim kupcem, njemačkom kompanijom Olimp”.

Horvatovo je mišljenje da Orljava u ovom trenutku uz “jedno konkretno strateško partnerstvo s Olimpom, ili nekim drugim subjektima, na ovakvom tržištu uz ovakvu organizaciju posla jednostavno nema nikakvu perspektivu”.

Priprema novog modela obnove nakon potresa 

Na upit o obnovi nakon potresa u Zagrebu i na Banovini, Horvat je odgovorio kako obnova, osim potpunih kapaciteta projektanata i građevinara, zahtijeva i puni angažman pravnika.

“Tri su ključna problema koja usporavaju dinamiku, prvo to je neidentificirano mjesto i vrijeme prebivališta u trenutku kada se potres dogodio, drugo katastrofalno stanje imovinsko-pravnih odnosa, i treće proces legalnosti ili zakonskom terminologijom postojećih ili nepostojećih objekata za koje se očekuje proces obnove”, rekao je ministar.

Dodao je kako s najbližim suradnicima priprema novi model kojim ćemo pristupiti obnovi.

“S njime ćemo nakon već nakon godišnjih odmora upoznati premijera i Vladu, nakon toga, u određenim izmjenama i dopunama zakona i podzakonskih akata neke stvari morati preskočiti”, naglasio je Horvat.

Siguran je kako neće dozvoliti da svi lokaliteti na kojima će se obnova provoditi budu neidentificirani u navedena tri segmenta.

“Da ne znamo koga pomažemo državnim novcem, u kojoj mjeri pomažemo, i na koji način to radimo, odnosno je li nam struka napravila svu adekvatnu projektnu dokumentaciju temeljem koje će građevinari raditi obnovu”, zaključio je Horvat.

Komentari