Horvat: Uljanik i 3. maj nemaju više alibi za pogreške, prva iduća vodi u stečaj

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/EU2020HR, Flickr

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je u srijedu kako Uljanik i 3. maj više nemaju alibi za pogreške i da ih prva iduća vodi u stečaj.

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon potpisivanja odluke o prijenosu prava vlasništva za opremu u sklopu projekta “Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli” u Varaždinskoj županiji, Horvat je rekao kako bi vlada bila vrlo neodgovorna prema hrvatskoj javnosti da nije “nakon financijskog nadzora provedenog 2017. godine, zaustavila vrlo loš sustav vođenja i upravljanja i brodogradilištem u Rijeci i u Puli”.

Time je, ističe Horvat, zaustavljen odljev novca iz državnog proračuna kojim su se, kako je rekao, “fiktivno gradili brodovi koji nikad nisu isporučivani”.

Istaknuo je kako je danas u 3. maju situacija potpuno drugačija.



“Danas 3. maj funkcionira pod strogima nadzorom različitih mehanizama kontrole, uključivo i Nadzorni odbor koji mjesečno dobiva transparentna izvješća što i kako se radi”, rekao je Horvat.

Dodao je kako se život polako vraća i u Uljanik.

“To su dva gospodarska subjekta koja za niti jednu pogrešku više nemaju alibi. Prva pogreška koja će im se dogoditi vodi ih u stečaj”, istaknuo je ministar.

Rekao je da je vlada “poplaćala grijehe prošlosti”, ali nije ulazila u rehabilitaciju tih gospodarskih subjekata s bespovratnim novcem, već su sve to krediti te je obveza novog Uljanika i novog 3. maja da ih “u jednom trenutku počnu vraćati”.

Odgovarajući na pitanje o utjecaju novih epidemioloških mjera na gospodarsku aktivnost, Horvat je naglasio vladinu usmjerenost na zaštitu zdravlja i gospodarsku aktivnost.

“Preporuka struke je u ovom trenutku temelj na osnovu kojeg se donose mjere, ali i politika ima jasan stav”, rekao je Horvat te dodao da se gospodarska aktivnost mora nastaviti.

“Do trenutka dok ne dođe cjepivo i dok se ne ublaže simptomi i posljedice ove epidemije, moramo na životu ostaviti što je više moguće gospodarskih subjekata, što jaču gospodarsku aktivnost i što manje ljudi poslati na zavod za zapošljavanje”, kazao je te dodao da će samim time biti lakši gospodarski oporavak.

Komentari