Horvat: Građani ipak neće morati sudjelovati sa 20 posto sredstava u obnovi

Screenshot HRT

Nakon sastanka užeg kabineta Vlade RH, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine predstavio daljnje planove postpotresne obnove i predviđene izmjene i dopune Zakona o obnovi.

Ministar Darko Horvat rekao je da idu u izmjene i dopune zakona o obnovi s cijem i namjerom da oslobode građane obveze sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove jer status rješnih ili nerješnih imovinsko pravnih odnosa u ovom trenutku iziskuje previše vremena i resursa.

“Građani svih pet županija neće morati participirati s 20 posto u konstrukcijskoj obnovi”, rekao je ministar, prenosi HRT.

“Uvodimo Europske pragove javne nabave. Uz sugestiju kolega koji vode upravu za javnu nabavu, prihvatit ćemo europske pragove, pa se današnji prag jednostavne nabave od 200.000 kuna plus PDV podiže na milijun i 31 tisuću, te prag od 500.000 kuna plus PDV podiže na 39,3 milijuna kuna”, objasnio je.



Dodaje i kako će se uvesti gradnja stambeno-poslovno i više stambenih zamjenskih zgrada na području gdje je proglašena katastrofa.

Riješen problem legalizacije?

“Treći problem s kojim se susrećemo je činjica da veliki broj objekata koji su oštećeni nisu postojeći objekti ili nisu legalizirani. Neki nisu upisani ni u zemljišne knjige ni u katastar. Pojednostavljenje postupka koji neće biti upravni nego neupravni postupak sa vrlo jasnom porukom građanima – svima koji su podnijeli zahtijev, zahtjev neće morati mijenjati ni podnositi novi.

Temeljem zakona Ministarstvo će izdati odluku koja će biti neupravni akt kojim će naloziti provedbenim tijelima obnovu, a nakon što se obnova izvede želja je imati proces u kojem segmetu početka projektiranja i nabave roba i usluga neće biti potrebno generirati niti jedan status niti jedan dodatni dokument od onoga što su građani predavali. Završno izvješće nadzornog inženjera bit će generator izdavanja upravnog akta koji će se zvati Rješenje o obnovi i kojim će građani moći legalizirati svoj objekt ili se upisati kao njegov vlasnik”, rekao je ministar Horvat.

Dodao je i da uvode jasni mehanizam predfinaciranja, novčanu pomoć kojom ćemo dati mogućnosti, ali i povjerenje građanim i upraviteljima zgrada da u proces konstrukcijske obnove krenu sami, pod strogim nadzorom i pravilima struke.

Brže uklanjanje crvenih naljepnica

Istaknuo je i da će se uklanjanje objekta provoditi brže.

“Uvodimo mogućnost kupnje nekretnine kao zamjenskog stana ili zamjenske obiteljske kuće. Dakle, u segmentu davanja novčane pomoći, jednostavno kontrolirani instrument je dodjela novčane pomoći sukladno pripadajućem ili napravljenom troškovniku na žiro račun pričuve koju kontrolira upravitelj zgrade.

Ta će sredstva biti zaštićena od bilo kakvih ovršnih isprava. A u segmentu dodjele novčane pomoći  za gradnju zamjenske obiteljske kuće takve novčane pomoći kao predujma biti neće i zbog toga i natječaj koji je u procesu i Središnji državni ured i Fond će imati ovlasti i zadatak sve one prostore, one objekte koje smo uklonili ili srušili temeljem rješenja pretvoriti ili na tim prostorima izgraditi zamjenski objekt”

Ulaganje u infrastrukturu zdravstva i školstva

Ministar Horvat rekao je kako će iz zajma dobivenog od Svjetske banke – 1,3 milijarde obnoviti Rebro, tri paviljona na prostoru bolnice Fran Mihaljević srušiti i napravit novi objekt, i na području Siska i Petrinje izgraditi dvije škole.

Istaknuo je da će s ovim Zakonom već sutra ući u proces vrlo kratkog javnog savjetovanja.

“Nadam se da neće trajati duže od sedam-osam dana. Nakon toga ide na Vladu pa na hitno ustvajanje u Saboru. Ovaj zakon mogao bi biti u primjeni negdje pri kraju 10. mjeseca”, naglasio je Horvat.

Komentari