HOĆE LI SE SPASITI ĐURO ĐAKOVIĆ? Čeka se odluka Europske komisije

Đuro Đaković

Hoće li se spasiti tvrtka Đuro Đaković? Češki ulagači žele preuzeti tvrtku, ali zahtijevaju da hrvatska država preuzme 300-tinjak milijuna kuna dugova koji su nastali u proteklim godinama, piše Jutarnji list.

Kako se ističe, za spas 780 radnih mjesta čeka se dozvola Europske komisije.

Od ponedjeljka se intenziviraju pregovori predstavnika Europske komisije i Vlade RH o planu preustroja slavonskobrodskog Holdinga Đure Đakovića s ciljem da se dovrše do kraja tekućeg tjedna, piće Jutarnji list.

Kroz plan preustroja trebao bi se povećati vlasnički udio češke tvrtke DD Acquisition u Đuri Đakoviću s postojećih 18,8 posto na udio koji bi češkim ulagačima omogućio potpunu kontrolu Holdinga. Naime, uprava je na skupštini društva održanoj sredinom kolovoza ove godine dogovor države, Europske komisije i DD Acquisitiona proglasila jedinom formulom opstanka Đure Đakovića u ovakvom obliku.


“Optimisti smo u pogledu dogovora države, Europske komisije i češkog ulagača jer je to svima u interesu”, rekao je Antun Štivić, povjerenik Sindikata metalaca za Slavonsko-baranjsku regiju.

Dodao je kako će oni “podržati ulazak DD Acquisitiona u Đuru Đakovića, ali uz uvjet da potpišemo socijalni sporazum oko čega, vjerujemo, ne bi trebalo biti problema”.

Holding Đuro Đaković obuhvaća četiri tvrtke među kojima veličinom prihoda i ugovorenim poslovima odskaču Specijalna vozila, poznata po proizvodnji tenka M-84 i željezničkih vagona. No, i u prošlogodišnjem gubitku Holdinga od 65 milijuna kuna Specijalna vozila imala su najveći udio, 47,8 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Komentari