HNB: Bankama smo preporučili da do donošenja zakona na prešutna prekoračenja primjene ograničenje efektivne kamatne stope

Goran Mehkek / CROPIX

Službena stranica Hrvatske narodne banke danas je izdala priopćenje u kojem su rekli kako su preporučili izmjenu zakona kojim bi se i korisnicima prešutnih prekoračenja zajamčila postupna otplata.

Odgovor na tekst

Reagirajući na tekst iz Večernjeg lista pod naslovom “Zatvaraju se minusi na računu, 840.000 ljudi u dužničkoj krizi” iz HNB-a kažu kako to nije baš 100 postotna istina te su to i obrazložili.

“Ispitivanjem praksi banaka vezano uz prešutna prekoračenja, utvrđeno je da je cijena prešutnih prekoračenja prosječno 30 posto viša od cijene dopuštenih prekoračenja, a da pritom nije utvrđena bilo kakva druga razlika između ta dva oblika prekoračenja, posebno ne ona koja bi bila u korist potrošača.

Stoga smatramo da nema opravdanja niti za višu cijenu. Prešutna prekoračenja odobrena su za gotovo 1,8 milijun potrošača, a koristi ih oko 840 tisuća pa sniženje cijene koje se predlaže donosi povoljnije uvjete kreditiranja velikom broju građana.”Hoće li doći do izmjene zakona?

“Pri tome svaka banka, sukladno svojoj poslovnoj politici, odlučuje o uvjetima pod kojima odobrava, ukida, povećava ili smanjuje prekoračenje. Najavili smo prijedlog izmjene zakona kojim bi se i korisnicima prešutnih prekoračenja zajamčila postupna otplata, što sada nije slučaj, no to, dodaju, ni u kom slučaju nije poziv za ukidanje prešutnih prekoračenja.”

“Bankama smo preporučili da do donošenja zakona na prešutna prekoračenja primjene ograničenje EKS te da kod ukidanja ili smanjenja iznosa prešutnog prekoračenja klijentima omoguće obročnu otplatu kao što je to propisano za dopuštena prekoračenja.”

“S obzirom na medijske napise o tome da su banke poslale svojim klijentima obavijesti o ukidanju prekoračenja, želimo istaknuti da preliminarne provjere HNB-a ne ukazuju da su banke svojim klijentima masovno počele slati obavijesti o ukidanju ili smanjenju iznosa prešutnih prekoračenja, a posebno ne da su banke takve obavijesti uputile 840.000 korisnika prešutnih prekoračenja kako bi se moglo zaključiti iz naslova spomenutog članka. Detaljne provjere su u tijeku, a ovisno o rezultatima tih provjera, HNB će definirati daljnje postupanje”, zaključuju u HNB-u.

Komentari