HGK: Rast BDP-a još nije kakav priželjkujemo, ali ide se u pravom smjeru

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u petak su ocijenili kako stopa rasta BDP-a još uvijek nije na razinama koje priželjkujemo, no dobar je pokazatelj da se ide u pravom smjeru.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je poraslo 2,9 posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

U cijeloj prošloj godini BDP je, pak, porastao za 2,9 posto, što je brže nego godinu dana prije kada je rast iznosio 2,6 posto.

Predsjednik HGK Luka Burilović ističe kako rast BDP-a od 2,9 posto u 2019. godini još uvijek nije na razinama koje priželjkujemo i koje moramo doseći ako želimo sustići konkurentne zemlje, naročito ako se uzme u obzir da smo tek sad došli na realnu razinu BDP-a iz 2008. godine.



“No, dobar je pokazatelj da idemo u pravom smjeru jer rastemo na krilima svih kategorija domaće i inozemne potražnje, pri čemu treba posebno istaknuti relativno visoku dinamiku rasta investicija”, kazao je.

Burilović napominje kako treba istaknuti i usporavanje rasta uvoza u odnosu na prethodnu godinu, što je ostavilo veći prostor za rast domaće proizvodnje roba i usluga.

Posebno veseli da je Hrvatska u prošloj godini bila među samo četiri članice EU koje su zabilježile dinamičniji rast BDP-a u odnosu na 2018. godinu što daje dodatnu težinu ostvarenom rezultatu, rekao je Burilović.

HUP: Za snažniji gospodarski nužno ubrzati reformske inicijative
Iz HUP-a su istaknuli kako je pozitivan nastavak rasta, ali još uvijek ne uspijevamo rasti dovoljno snažno da bismo se počeli približavati razvijenijim članicama Europske unije.

“Za snažniji gospodarski rast trebamo ubrzati reformske inicijative u svim područjima koja pratimo po HUP-skoru i koja su komplementarna s područjima na koja nas upozorava i Europska komisija – od pravosuđa do zdravstvenog sustava, radnog zakonodavstva koje nije usklađeno sa suvremenim tržištem, kao ni sve razine unutra sustava obrazovanja. Potrebno je poboljšati i racionalizirati javni sektor te kontinuirano raditi na uklanjanju administrativnih barijera i unaprjeđenju poslovnog okruženja za veći investicijski zamah”, poručili su iz HUP-a.

Komentari