HGK PORUČIO Mi jedini predstavljamo sve gospodarstvenike. Ispisati se iz članstva Komore moguće je jedino brisanjem iz sudskog registra

Bruno Konjevic / CROPIX

Nakon što je velik broj poduzetnika okupljenih u Udrugu Glas poduzetnika tijekom vikenda najavio izazak iz članstva Hrvatske gospodarske komore i prestanak plaćanja članarine – a nakon intervjuua predsjednika HGK Luke Burilovića HTV-u u kojemu je spomenutu udrugu nazvao “lovcima u mutnom“ i “marginalcima s društvenih mreža” – iz HGK su odgovarajući na upit pojasnili da brisanje iz članstva Komore i prestanak plaćanja članarine nije moguće jer pravne osobe automatski postaju članice HGK upisom u sudski registar i to temeljem Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

“Prestanak članstva time i obveza plaćanja članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori moguć je jedino brisanjem subjekta iz sudskog registra. Zakonske pretpostavke za prestanak društva su: istek vremena i odluka skupštine (nakon likvidacije), odluka suda o brisanju po službenoj dužnosti, pripajanje i spajanje društva i podjela društva razdvajanjem, stečaj, ništetnost društva i ukidanje društva“, pojašnjavaju u HGK, dodavši da su plaćanja članarine oslobođena trgovačka društva nad kojima je pokrenut stečajni postupak (ako je donijeta odluka skupštine vjerovnika o obustavi poslovanja) odnosno postupak likvidacije.

Na upit kakve posljedice snosi tvrtka koja prestane plaćati članarinu i odluči se ispisati iz članstva Komore, iz HGK odgovaraju da “dobrovoljno istupanje i prestanak plaćanja članarine ne utječu na zakonsku obvezu” koja proizlazi iz Zakona o HGK.

Jedini zastupaju sve tvrtke

Iz HGK pri tom poručuju – iako se nisu izrijekom osvrnuli na Udrugu Glas poduzetnika i  njihove zahtjeve – da “nismo ni Finska ni Švedska i ono što je za naše pojmove dugoročno održivo, razumijemo da nije idealno onome tko želi da bude bolje sad i odmah”.



“Ako treba sagledati širu sliku, odrediti prioritete, sagledati nepoznanice u jednadžbi i dati prijedlog, onda iza gospodarstva treba stajati institucija koja ima takav uvid i čija riječ ima težinu u pregovorima s kreatorima politika”, kažu u Komori iz koje podsjećaju da su uvijek stajali iza svojih članica te da HGK ‘jedina zastupa sve gospodarstvenike, što znači sve tvrtke, svi sektori, svih veličina, različitih stupnjeva pogođenih krizom’“.

“Tijekom protekle dvije godine kreatorima politika upućeno je više od tisuću mišljenja i očitovanja. Nekada je to značilo i uzeti u obzir interese suprotstavljenih sektora, različite stavove velikih i malih u određenim granama, dirnuti u neke svete krave i priznati si neke istine kao kod brodogradnje. Znači uzeti sve u obzir i dati smislen prijedlog koji se uklapa u strategiju gdje želimo vidjeti gospodarstvo za pet, deset godina i koji uzima u obzir hrvatski kontekst”, poručuju iz HGK.

Podsjetimo, izjava Luke Burilovića pokrenula je lavinu kritika članova Udruge Glasa poduzetnika, a njen predsjednik Hrvoje Bujas na Facebooku je napisao kako se zadnjih 30 godina lovi u mutnom samo na račun poduzetnika te pozvao HGK da postane dobrovoljna udruga s adekvatnim vodstvom, piše Dnevno.hr.

“Jedini ‘lov u mutnom’ je ovaj koji se događa zadnjih 30 godina, gdje na račun nas poduzetnika HGK lideri jedu, piju, tulumare i putuju po svijetu, s izdašnim dnevnicama i primanjima,” napisao je Bujas.

.

Komentari