Gudovac: Započeo 27. međunarodni bjelovarski sajam

Screenshot HRT

Nakon gotovo dvogodišnje pandemijske stanke međunarodni jesenski poljoprivredni sajam i najveća agrarna manifestacija u regiji ponovno je otvoren u Gudovcu.

Festival se održava uz epdiemiološke mjere covid potvrda, a izlagači imaju prilike vidjeti najkvaliteniju domaću stoku od 300-tinjak izlagača.

Gdje smo u stočarstvu u odnosu na europske konkurente, može se vidjeti na državnoj stočarskoj izložbi. Stočari pripremaju svoja grla za izlazak pred međunarodne suce. Nose se pritom s poznatim problemom – rastom troškova uz nepromijenjenu cijenu mlijeka.

“Dobro se mi s tim nosimo, imamo svoje hrane, imamo vrhunsku genetiku, kvalitetu mlijeka. Količina mlijeka je dovoljna tako da se nekako nosimo s time. Povećavamo iz godine u godinu, imamo sad već 32 krave, sve skupa oko 60 komada”, kaže Dejan Bačani, iz Rumenjaka za HRT.



Mogu se ovdje vidjeti krave, konji, koze, ovce i svinje vrhunske genetike.

“Ponovno smo se vratili, osjećaj je fenomenalan, ekipa je na okupu, iako smatram da će na sljedećem sajmu jedan dio biti bivših svinjogojaca ako ovako nastavimo”, kaže Antun Golubović iz Đurića.

Ministarstvo poljoprivrede traži pomoć upravo za najugroženije – stočare, a posebice svinjogojce i mljekare.

“Mi smo ispregovarali s Europskom komisijom porast alokacije za jednu vrlo važnu mjeru koju koriste naši proizvođači u sektoru stočarstva, a to je dobrobit životinja – godišnje 300 milijuna kuna”, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Otvarajući sajam, premijer Andrej Plenković naglasio je da je Hrvatska zatražila od Europske unije pomoć za stočare i zasad dobila podršku 15 država. Ukupno je tijekom pandemije država osigurala za poljoprivrednike pomoć veću od milijardu kuna, a cilj je Vlade povećati konkurentnost agrara.

“U pregovorima s Europskom komisijom hrvatskim smo poljoprivednicima do 2027. osigurali 5 milijardi eura. To je za 1,4 milijarde eura više nego u prošlom razdoblju i približno je sedam pol milijardi u 10 godišnjem razdoblju za koji je izrađen nacrt strategije poljoprivrede”, rekao je premijer.

Na sajmu se mogu vidjeti najnoviji modeli traktora, kombajna i druge mehnizacije.

“Primjećujemo da, suprotno od pandemije, ovdje je jako pozitivno, imamo više ozbiljnih upita. Više je problem s isporukom od naših dobavljača”, rekao je Boštjan Grašič, zastupnik prodaje za Hrvatsku i Sloveniju.

Sajam traje do nedjelje, kada će biti proglašena šampionska grla.

Komentari